<p>Auteur Marjolijn Bergmann overhandigt in het Prinsenlogement de stadswandeling aan de commissaris van de Koning, Han Polman.</p>

Auteur Marjolijn Bergmann overhandigt in het Prinsenlogement de stadswandeling aan de commissaris van de Koning, Han Polman.

(Foto: PR)

Nieuwe stadswandeling onthult bijzondere band van Oranjes met Middelburg

  Nieuwsflits

MIDDELBURG - In Middelburg zijn Oranjes geboren en getrouwd. Ze kwamen er feesten, dineren en logeren. Ze hebben de stad belegerd en er gewoond. Hoe verweven de Oranjes zijn met de Zeeuwse hoofdstad onthult de stadswandeling ‘In de voetsporen van de Oranjes – vijf eeuwen vorstelijk bezoek aan Middelburg’. 

Zo weten veel mensen niet dat Willem van Oranje er een huis koopt aan de Lange Delft en zijn derde vrouw, Charlotte de Bourbon, in Middelburg bevalt van een dochter: Elisabeth. Een reliëf van het gezin is nog te bewonderen in het Prinsenlogement van de Abdij. Willems vierde vrouw, Louise de Coligny, woont een tijd in een vleugel van de Abdij en zijn bastaardzoon Justinus van Nassau trouwt er in de Nieuwe Kerk. Ook bijzonder: op het Abdijplein had bijna een ruiterbeeld van stadhouder-koning Willem III gestaan!

Actueel

Over recentere generaties Oranjes valt eveneens een hoop te ontdekken in Middelburg. Zo voert de wandeling langs het balkon waar koningin Wilhelma in maart 1945 haar eerste officiële toespraak in bevrijd gebied houdt, kunnen de wandelaars een foto maken op het bordes waar koningin Beatrix in 2010 staat op Koninginnedag en lopen ze langs het prachtige pand waar prins Bernhard in 1944 logeert. In Middelburg staan maar liefst drie standbeelden van Oranjes – uiteraard zijn die ook in de route opgenomen.

Te koop

De stadswandeling is in Middelburg te koop bij De Drvkkery/Tourist Shop aan de Markt en de winkel van het Zeeuws Archief voor € 2,95. Het boekje is uitgegeven in full color en rijk geïllustreerd met historische beelden. Achterin staat een handige plattegrond met de route.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden