Foto: Google Streetview

Seb Sassenburg en Shenna de Braal Zeeuwse voorleeskampioenen

  Nieuwsflits

MIDDELBURG - Seb Sassenburg van Het Talent uit Middelburg heeft op 9 april 2021 de provinciale finale van De Nationale Voorleeswedstrijd gewonnen, waaraan 9 regionale winnaars van groepen 7 en 8 van basisscholen uit Zeeland deelnamen. Shenna de Braal uit Vlissingen van de pabo van Hogeschool Zeeland is tijdens deze finale tot beste pabo-voorlezer 2021 in Zeeland uitgeroepen. 

Op  26 mei 2021 aanstaande gaat Seb de provincie Zeeland vertegenwoordigen tijdens de feestelijke landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd in  Utrecht. Als Seb wint mag hij zich een jaar lang De Nationale Voorleeskampioen en Kinderdirecteur 2021 van het Kinderboekenmuseum noemen. 
 Shenna vertegenwoordigt Zeeland tijdens de landelijke finale van de Pabo Voorleeswedstrijd op 2 juni eveneens in Utrecht.

Seb

Provinciaal voorleeskampioen word je niet zomaar. Seb heeft het eerst op school tegen anderen opgenomen, daarna in de regionale en vervolgens ook nog tegen acht andere finalisten tijdens de provinciale finale. De jury zei over Seb: “Dit talent zat spot-on op het podium.” Seb zelf, die voorlas uit ‘Koning Valentijn’ van Tim Gladdinus sloot af met “Superleuk natuurlijk!” gevolgd door een luid gejuich van zijn klasgenoten.

Shenna

De pabo-winnaar heeft het eerst tijdens de ronde van de pabo zelf tegen studiegenoten opgenomen. De drie winnaars van deze ronde streden op 9 april voor de Zeeuwse titel en de plek in de landelijke finale. De pabo-finalisten moesten een boek kiezen dat aansloot bij de cultuurhistorische canon. Shenna las een van de dagboekfragmenten voor uit ‘Oorlog in Inkt’ van Annemarie van den Brink en Suzanne Wouda. Vooral voor haar inlevingsvermogen kreeg zij veel lof van de jury.

Organisatie

Karien Krijt, van ZB| Bibliotheek van Zeeland die de provinciale finale organiseerde, hoopt net als Seb dat híj op 26 mei tot nieuwe Nationale Voorleeskampioen wordt gekroond. En dat Shenna Pabo Voorleeskampioen van Nederland wordt. “Als beide bekers of een van de twee naar Zeeland zou komen dan is dat een hele eer”, aldus Krijt. In het 21-jarige bestaan van De Nationale Voorleeswedstrijd heeft nog nooit een kandidaat uit Zeeland de landelijke titel gewonnen.

De Nationale Voorleeswedstrijd en de Pabo Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd en de Pabo Voorleeswedstrijd zijn initiatieven van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken. De betrokken organisaties willen met de wedstrijden een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is. 

Meer informatie via www.denationalevoorleeswedstrijd.nl en www.pabovoorleeswedstrijd.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden