<p>Het gouden jubileum van het Scheldeloodsenkoor wordt gevierd met de uitgave van een boek.&nbsp;</p>

Het gouden jubileum van het Scheldeloodsenkoor wordt gevierd met de uitgave van een boek. 

(Foto: Timo van de Kasteele)

Scheldeloodsenkoor een halve eeuw zingend de wereld rond

  Nieuwsflits

VLISSINGEN - Het Scheldeloodsenkoor uit Vlissingen, het oudste shantykoor van Nederland, viert vandaag, 27 april zijn vijftigjarig bestaan. Ter gelegenheid van dit gouden jubileum verschijnt bij uitgeverij Den Boer/De Ruiter de uitgave Koor op koers. 

In dit rijk geïllustreerde boek wordt de opmerkelijke geschiedenis beschreven van een groep loodsen die inmiddels een halve eeuw zingend de wereld zijn rond gegaan. In Nederland is het Scheldeloodsenkoor trendsetter geweest van een heel nieuw genre, het zeemanslied. Vooral na een optreden tijdens de eerste Sail Amsterdam rezen shantykoren als paddestoelen uit de grond. 

Internationaal

Een jaar na de oprichting al ging het Vlissingse koor de grens over en werd het uitgenodigd voor de sluitingsceremonie van de Olympische zeilwedstrijden in Kiel. Een speciaal toestel van de Duitse luchtmacht haalde de loodsen toen op. In de loop der jaren volgden concertreizen naar tal van Europese landen, de Verenigde Staten en Australië. 

Koorgeschiedenis

Oud-journalist en acteur Henk Mulder, ooit Zeevaartschoolleerling en nu woonachtig in Vlissingen, is sinds enkele jaren lid van het koor en heeft de koorgeschiedenis volledig vastgelegd. Vanaf het begin (‘kunnen loodsen zingen dan?’) naar een volwaardig shantykoor met 80 leden en van concerten naar complete musicals, met dank aan veel vrouwelijke partners. Na het inleidende hoofdstuk ‘Koor in coronatijd’ wordt het wel en wee van het koor beschreven. 

Walvisvaarder

Ook oprichter Albert Veldkamp komt aan het woord. Helaas heeft hij de viering van het vijftigjarig bestaan van ‘zijn’ koor net niet meer kunnen meemaken. Deze laatste walvisvaarder van Nederland overleed 28 februari 2021 op 95-jarige leeftijd. Het repertoire wordt belicht, met tekst en muziek, en alle optredens zijn opgesomd. Naast alle tekst en feiten is het jubileumboek vooral een kijkboek. Met natuurlijk veel foto’s van het koor, op of naast zeilschepen, op het toneel en op reis, maar ook van affiches, programmabladen, posters van maritieme evenementen, portretten en nog veel meer. Het eerste exemplaar van Koor op koers wordt 30 april, helaas zonder publiek, uitgereikt aan Georg B.P. Jaburg, voorzitter Regionale Loodsencorporatie Scheldemonden.

Het boek is vanaf 30 april verkrijgbaar in de boekhandel tegen de prijs van 39,50 euro.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden