<p>Sven Heijboer op de vernielde steiger, met een gedumpt zeiljacht op de achtergrond.</p>

Sven Heijboer op de vernielde steiger, met een gedumpt zeiljacht op de achtergrond.

(Foto: Frank Husslage)

‘Dit wangedrag kost alle Zeeuwen geld’

  Nieuwsflits

VEERE - Nog geen twaalf uur lag deze steiger in het water, toen vandalen er een kampvuur op stookten en hem zo vernielden. De schade bedraagt 10.000 euro. Die moet uiteindelijk uit de portemonnee van alle Zeeuwen betaald worden.

 ’En dan hebben we het nog niet over de kosten van bijvoorbeeld het transport van de steiger en de extra werkuren die we er in moeten steken,’ vertelt Sven Heijboer, opzichter Waterkeringen bij Waterschap Scheldestromen.

Brand

Het is een triest gezicht, hoe de steiger bij Oostwatering op de kant ligt. Maar er is nog veel meer schade, die vaak niet zichtbaar is. Heijboer: ‘Rondom het Veerse Meer wordt van alles doelbewust vernield. Zitbanken en Dixies worden in brand gestoken, maar die branden tot de grond toe af, dus daar zie je niet veel van. Al was het maar omdat we de restanten ook zo snel mogelijk opruimen.’

Crossmotoren

Ook bijvoorbeeld motorcrossers veroorzaken veel schade. ‘Afgelopen week nog werd er gecrost op De Piet, waarbij een hele aanplant van jonge boompjes vernield werd.’ Deze vandalen werden op heterdaad betrapt en hebben straks bij de rechter wat uit te leggen.

Portemonnee

Als de daders niet gepakt worden, komt de schade voor rekening van het waterschap, Staatsbosbeheer en de gemeentes. En daarmee, via de belasting, uiteindelijk voor rekening van alle Zeeuwen. Terwijl de mensen van het waterschap juist alles op alles zetten om met hun beperkte budget de Zeeuwen en toeristische gasten zo goed mogelijk te bedienen. ‘In plaats van kapotte of versleten zaken te vervangen, repareren we zo veel mogelijk zelf. Daardoor sparen we geld uit, waarvoor we nieuwe voorzieningen kunnen inrichten. Met de 10.000 euro die we nu aan reparatie van de steiger moeten uitgeven, hadden we veel leuks kunnen doen voor iedereen.’

Dumping

Los van de vernielingen wordt er ook meer en meer rommel achtergelaten, die opgeruimd moet worden op kosten van ons Zeeuwen. Los van de gebruikelijke afvaldumpingen, treffen Sven Heijboer en zijn collega’s ook steeds vaker complete boten aan die achtergelaten worden.

Extra ogen

Rondom het Veerse Meer houden allerlei overheidsinstellingen een oogje in het zeil. Zeker in de zomerperiode wordt er volop gepatrouilleerd. Op die manier worden vandalen nogal eens op heterdaad betrapt. Maar ook zijn er die met hun asociale gedrag weg komen. Vandaar de oproep aan iedereen die iets verdacht ziet, om dat meteen te melden, zodat de Boa’s kunnen optreden.

Melden van vandalisme of dumpingen kan via alle bekende kanalen, zoals 112, bij de gemeente, via de website www.meldmisdaadanoniem.nl of via het telefoonnummer van meld misdaad anoniem, 0800 7000.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden