<p>Middelburger Sjaak den Herder schreef een boek over het vrouwenwielrennen in Zeeland tussen 1959 en 2020.</p>

Middelburger Sjaak den Herder schreef een boek over het vrouwenwielrennen in Zeeland tussen 1959 en 2020.

(Foto: Mark Lobbezoo)

Zeeuws vrouwenwielrennen te boek

  Nieuwsflits

MIDDELBURG - Middelburger Sjaak den Herder heeft een boek geschreven over het vrouwenwielrennen in Zeeland tussen 1959 en 2020. Het is voor Den Herder zijn vijfde boek over het wielrennen in Zeeland en zijn eerste over het vrouwenwielrennen.

Door Mark Lobbezoo

Na boeken over het Zeeuwse mannenwielrennen is het nu de beurt aan de vrouwen. In het boek staan de uitslagen van alle bekende vrouwenwedstrijden in Zeeland vanaf 1959 tot en met 2020. Compleet met de 3 podiumplaatsen per wedstrijd. De uitslagen passeren in chronologische volgorde.

Eerste koers

De allereerste wielerkoers voor vrouwen in Zeeland werd in 1959 verreden als afwachtingskoers voor de mannen die meededen in de Ronde van Midden-Zeeland. De Belgische Dense Bral won deze wedstrijd op 18 juli 1959 in Goes. Uiteraard is er ook aandacht voor de gezusters Hage uit Tholen, Keetie, Bella en Heleen groeiden uit tot nationale toppers, Keetie zelfs tot wereldtopper.

Vijfde boek

Eerder schreef Den Herder al boeken over De geschiedenis van het Zeeuwse profwielrennen, de Zeeuwen in de Tour de France, Criteriumuitslagen van de amateurs en zijn bekendste boek is “Het moet wel waaien” dat over de Ronde van Midden-Zeeland gaat. Waarom nu dan een boek over de vrouwen? “Omdat daar nog niet zoveel over geschreven is” aldus Den Herder.

10 euro

Het boek telt ruim 30 pagina’s in A4 formaat en bevat ook enkele foto’s. Wielerliefhebbers die in het bezit willen komen van het boek kunnen dat doen door het bij Sjaak persoonlijk in Middelburg af te halen. Het kost dan 10 euro. Uiteraard kan het ook binnen Nederland per post worden verzonden. In dat geval kost het boek 13,84 euro. Belangstellenden kunnen mailen naar jwdnherder@zeelandnet.nl Het boek is uitgegeven in eigen beheer, maar een belangstellende uitgever mag zich altijd melden bij de auteur. Zijn wielerverzameling is zo groot dat hij misschien ooit nog wel een Zeeuws wielerboek wil schrijven.

Alle bekende Nederlandse topwielrensters reden ooit in Zeeland. Van Leontien van Moorsel en Marianne Vos tot Keetie van Oosten-Hage en Anna van der Breggen. De bekendste koers in onze provincie was de Tour Feminin, de Tour de France voor vrouwen. In 1993 werd de proloog tussen Ritthem en de boulevard in Vlissingen gewonnen door de latere Olympisch- en Wereldkampioene 5km schaatsen Clara Hughes uit Canada.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden