Foto:

‘Wit’ en ‘zwart’ met elkaar in gesprek bij Keti Koti

  Nieuwsflits

WALCHEREN - Wat betekent vrijheid voor ons in 2021? Betekent de vrede die in 1945 getekend werd vrijheid voor allen? Tijdens het Bevrijdingsfestival Zeeland@Home op 5 mei 2021 kun je via een livestream van 15.00 tot 16.00 uur digitaal aanschuiven aan een bijzondere Keti Koti dialoogtafel.

 Deze editie van de Keti Koti dialoogtafel heeft als gasten onder andere Marjan Ruiter, directeur van het Zeeuws Museum, zelfstandig ondernemer Muriël Van Halen, rapper ‘Donson’ Donovan Olijfveld en Steffen Brinkhaus, maker van de documentaire Het Water Over. 

Dialoogtafel
 Zowel de Black Lives Matter beweging als de geschiedenis van Indonesië kwamen het afgelopen jaar voor het voetlicht en confronteren ons met de pijnlijke gevolgen van slavernij en kolonialisme. Aan de Keti Koti dialoogtafel staan we stil bij dit gezamenlijke verleden en de gevolgen daarvan voor het heden. Witte en zwarte Nederlanders (en alle kleuren daar tussenin) gaan met elkaar in gesprek. De dialoogtafels worden met name rond 1 juli tijdens Keti Koti, de jaarlijkse viering van de afschaffing van de slavernij georganiseerd, maar passen ook binnen het kader van 5 mei.

Vooroordelen

Niet alleen de hedendaagse gevolgen van het slavernijgeschiedenis krijgen steeds meer aandacht. Dankzij Black Lives Matter is daar de erkenning bijgekomen dat alledaags en institutioneel racisme de levens van niet witte mensen op achterstand zet. Met de Keti Koti dialoogtafel willen we een bijdrage leveren om vooroordelen aan het licht te brengen en te bestrijden.

Persoonlijk

Waar een dergelijk onderwerp al snel aanleiding geeft tot verhitte gesprekken is deze dialoog juist gericht op het met elkaar delen van persoonlijke ervaringen, herinneringen en gevoelens. Zo’n persoonlijke uitwisseling vormt een belangrijke stap naar het vergroten van empathie en begrip en daarmee ook naar een meer inclusieve samenleving. 

Kijk voor meer informatie op ketikotitafel.n

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden