<p>In het volledig nieuw gebouwde Walchers Zorgknooppunt aan de rand van Middelburg openden deze week de eerste deuren.</p>

In het volledig nieuw gebouwde Walchers Zorgknooppunt aan de rand van Middelburg openden deze week de eerste deuren.

(Foto: Frank Husslage)

Walchers Zorgknooppunt is van start

  Nieuwsflits

Middelburg - Apotheek Veersche Poort opende als één van de eerste gebruikers op maandag 3 mei de deuren in Het Walchers Zorgknooppunt aan de Krooneveldweg in Middelburg. Het is voor apotheker mevrouw Beijer–de Heer de derde keer in haar leven dat ze een nieuwe apotheek mag starten.

Wat was de aanleiding om te verhuizen?

De Walcherse huisartsen hadden besloten dat de Hap op een centrale plaats op Walcheren gehuisvest moest worden en dus van Vlissingen naar Middelburg zou verhuizen. Directeur Ruud Munsterman van de Huisartsenpost (HAP) is op zoek gegaan naar andere zorgverleners uit de eerste lijn om samen een gezondheidscentrum te gaan bouwen. Een voorwaarde was onder andere dat de dienstapotheek ook mee naar Middelburg zou verhuizen. Apotheek Veersche Poort heeft dat toegezegd. De directeur van de HAP heeft verder de andere partijen voor het zorgcentrum kunnen vinden (zie kader rechtsboven).

Was je blij om te mogen verhuizen?

Ik zag het voor me dat we vanuit het winkelcentrum Veersche Poort de apotheek zouden doen. We zitten hier op een prima plek. Maar wat ik wel wilde, was een dienstapotheek in het nieuwe zorgcentrum. . Want de toekomst is samenwerken met de huisartsen en andere zorgverleners, als het kan, onder één dak.

Op welke manieren werken jullie samen met andere gebruikers plaats?

De meeste samenwerking zal met de huisartsen zijn. Je spreekt elkaar direct. Patiënten kunnen direct doorlopen. Een ander voordeel is dat de apotheek medicatie van mensen, en dan gaat het over vijf of meer medicamenten per dag, dat ik die mensen direct kan bespreken met de huisarts: blijft de medicatie hetzelfde, gaat er wat of komt er wat bij. En er zal regelmatig contact zijn met andere organisaties in het gebouw, ten voordele van de patiënt. Zo kunnen bijvoorbeeld verzorgenden van Zorgstroom die ’s morgens de sleutels komen ophalen om bij de klanten langs te gaan, direct bij ons langs om eventueel medicijnen voor de klanten mee te nemen.

Over het nieuwe gebouw

Het gebouw mocht niet te groot, te hoog en te massaal worden. Ook moest rekening worden gehouden met de windvang van de molen. Het heeft een beneden- en bovenverdieping. Het gebouw bestaat uit twee aan elkaar geplaatste blokken met een gangenstelsel waarbij je nooit in een doodlopende gang uitkomt. De hoofdingang zit centraal. Links de apotheek met een aparte dienstapotheek, daarachter de fysio met een grote ruimte en rechts de HAP en via de lift of trap, boven de huisartsen.

Beijer: Over twee jaar mag ik met pensioen. De eerste apotheek opende ik in Swifterbant (Noordoostpolder); de tweede elf jaar geleden in de Veersche Poort en nu de derde in Het Walchers Zorgknooppunt. Dat kunnen niet veel apothekers mij nazeggen.

Open

Het Walchers Zorgknooppunt gaat een heel breed scala aan zorgaanbieders huisvesten. Het pand biedt ruimte aan de huisartsenpost, de dienstapotheek, huisartsenpraktijk Bruynzeel, huisartsenpraktijk De Dolfijn, Zorgstroom, de Leliegroep, verloskundige praktijk Het Walchers Wonder en aan fysiotherapie Middelburg. Vanaf 31 mei kun je terecht bij de huisartsenpraktijk De Dolfijn en Bruynzeel. Vanaf 1 juni is de Huisartsenpost Middelburg (HAP) bereikbaar. Andere gebruikers van het pand zullen in mei/juni hun deuren open stellen. De officiële opening vindt plaats in september 2021.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden