Foto: B&I

8 mei: wereldwijd het licht opzoeken

  Nieuwsflits

WALCHEREN - Op 8 mei gaan wereldwijd honderdduizenden wandelaars voor zonsopgang de deur uit, om letterlijk van het donker naar het licht te lopen. Zo ook op Walcheren. Het doel van Darkness Into Light (DIL) is om mensen bewust te maken van het belang van een goede geestelijke gezondheid en van zelfmoordpreventie, en om geld in te zamelen voor lokale GGZ-organisaties. In Nederland gaat de volledige opbrengst naar 113 Zelfmoordpreventie.

Darkness Into Light begon in 2009 in Ierland, waar 400 mensen samen wandelden om fondsen op te halen voor Pieta, de nationale beweging tegen zelfdoding. Inmiddels doen er wereldwijd 250.000 mensen mee. Nederland sloot zich, dankzij de Ierse gemeenschap in Amsterdam, in 2019 aan. Dat jaar bracht de wandeling zes miljoen euro op, waarvan meer dan 20.000 euro in Nederland. In totaal is er de afgelopen jaren zo’n 29 miljoen euro opgehaald waarmee kosteloze acute psychische hulp wordt geboden. 

Oké

“Met Darkness Into Light willen we iedereen laten weten dat het oké is open te zijn over je mentale reis. We hebben allemaal wel iets, en het is oké om niet oké te zijn. We zijn overtuigd dat we door dit soort evenementen het stigma van geestelijke gezondheid kunnen doorbreken en mensen inspireren die het moeilijk hebben, kunnen steunen,” aldus mede-organisator Alana Byrne.

Persoonlijk

Vanwege de pandemie vindt het evenement dit jaar niet op één plek in Nederlands plaats, maar gaan deelnemers bij zonsopgang iets persoonlijks ondernemen. En dat hoeft niet per definitie wandelen te zijn. “Wandel, zwem, fiets, ren of ga gewoon zitten om de zon op te zien komen, uit solidariteit met hen die een crisis doormaken.” 

Deelnemers kunnen zich opgeven via dilnetherlands.nl. Deelnemers wordt gevraagd een geel gekleurd shirt te dragen, om zich zo op 8 mei ’s ochtends vroeg bekend te maken, ook al lopen ze individueel. 

Meer informatie via dilnetherlands@gmail.com of 06 41 39 94 68 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden