<p>Bij aankoop van een flesje met het logo betaal je bij de kassa 15 cent statiegeld.</p>

Bij aankoop van een flesje met het logo betaal je bij de kassa 15 cent statiegeld.

(Foto: PR)

Vanaf 1 juli ook statiegeld op kleine frisdrank- en waterflesjes

  Nieuwsflits

WALCHEREN – Vanaf 1 juli zit er 15 cent statiegeld op kleine plastic flesjes frisdrank en water. Deze flesjes zijn te herkennen aan het nieuwe statiegeldlogo. Deze flesjes kun je inleveren bij supermarkten, tankstations langs de snelweg en andere plekken zoals sommige sportverenigingen.

Statiegeld Nederland zorgt samen met producenten en innamepunten voor een goede invoering van het nieuwe statiegeldsysteem. “Het doel is zeker 90 procent van de flesjes weer in te nemen,” zegt Raymond Gianotten, directeur van Statiegeld Nederland. “Plastic is een waardevolle grondstof en het is zonde als die verloren gaat. Van de flesjes worden weer andere verpakkingen en producten gemaakt.

Mét en zonder

Het nieuwe statiegeldsysteem start 1 juli maar ook voor die datum worden al flesjes met het nieuwe statiegeldfleslogo verkocht, omdat die geleidelijk instromen. Bij aankoop van een flesje met het logo betaal je bij de kassa 15 cent statiegeld. Dit bedrag krijg je terug bij inlevering. Voor flesjes zonder statiegeldlogo geldt dit niet, deze flesjes kun je dan ook niet inleveren voor statiegeld.

Jaarlijks worden 900 miljoen kleine en 600 miljoen grote plastic flessen frisdrank en water verkocht in Nederland. Kleine plastic flesjes met statiegeld kunnen onder andere worden ingeleverd bij supermarkten en benzinestations langs de snelweg. Later dit jaar komen ook inzamelpunten op een aantal grote NS-stations. Bij al deze punten krijgen consumenten het statiegeld terug.

Doneren

Bij andere innamepunten zoals sportverenigingen is dat niet altijd het geval. Zij kunnen ervoor kiezen het statiegeld te doneren aan een goed doel. Soms worden bij deze innamepunten beide opties – geld terug of doneren – aangeboden. Bij elk innamepunt staat dit duidelijk aangegeven.

Gianotten: “Deze verandering zal best even wennen zijn. Daarom starten wij een landelijke campagne zodat iedereen in Nederland weet dat vanaf 1 juli ook statiegeld op kleine plastic flesjes frisdrank en water zit. Het is belangrijk om op het statiegeldlogo te letten en ervoor te zorgen dat het etiket bij inleveren nog op de fles zit en goed te lezen is.”

Statiegeld Nederland

Het afgelopen jaar is de invoering van het nieuwe statiegeldsysteem voorbereid, onder andere door producenten en verkopers van kleine plastic flesjes. Zij zijn verenigd in Statiegeld Nederland, de in- en uitvoeringsorganisatie van het nieuwe statiegeldsysteem.
www.statiegeldnederland.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden