In Vlissingen staat het enige ‘ruiterstandbeeld zonder paard', namelijk van Michiel ‘de Ruyter’
In Vlissingen staat het enige ‘ruiterstandbeeld zonder paard', namelijk van Michiel ‘de Ruyter’ (Foto: Lex de Meester)

Eindelijk een paard bij standbeeld van een 'Ruyter'

  Nieuwsflits

In 2020 wordt kunst in de openbare ruimte op een voetstuk geplaatst met de hashtag #watdoetdathier. Er staan in heel Nederland bijzondere kunstwerken, zoals ‘Het paard voor De Ruyter’ in Vlissingen, maar we lopen er dagelijks aan voorbij. Vraag jij je weleens af wat dat kunstwerk hier eigenlijk doet?

VLISSINGEN - Kunst is een vertrouwd onderdeel geworden van het straatbeeld, maar we staan er zelden echt bij stil. We lopen voorbij het standbeeld in het park of rijden langs het kunstwerk op de rotonde zonder dat we het doorhebben. Openbare kunst is overal, ook in onze gemeente, maar #watdoetdathier? In de tachtiger jaren nodigde de gemeente Vlissingen kunstenaars uit om een ontwerp in te sturen voor een zomerfestival. Kunstenaar Jack Vreeke was opgevallen dat in Vlissingen het enige ‘ruiterstandbeeld’ zonder paard staat, namelijk van Michiel ‘de Ruyter’.

Het paard voor De Ruyter

Daarop werkte hij een jaar lang aan Het Paard voor De Ruyter. “In 1985 bouwde ik met steigerpijp, bewapeningsstaal en steengaas een paard op de schaal van het beeld van De Ruyter (acht keer ware grootte),” aldus de kunstenaar. Het beeld was gemodelleerd naar het paard Nico van den Brandenburg uit Nuenen. “Een paardenkenner herkende hem,” vertelt de kunstenaar. “Volgens hem had Nico bovendien een jaar ter dekking gestaan op Walcheren!” De bedoeling was dat het beeld na drie weken weer zou verdwijnen, maar allerlei Vlissingers hadden zich er al aan gehecht en zochten een permanente plek in hun stad. Helaas werd het paard op de laatste dag van het festival ’s nachts vernield door vandalen. Sindsdien moet De Ruyter het weer zonder paard doen.

#watdoetdathier

Waar staat bij jou in de buurt een kunstwerk? En wat vind je ervan? Stichting BK-informatie verzamelt via Twitter, Facebook, Instagram en de website zo veel mogelijk foto’s en verhalen van publieke kunstwerken overal in Nederland. Wat heeft het kunstwerk in de afgelopen jaren meegemaakt? Wordt het goed onderhouden of is het een hangplek geworden? Wat denk je dat het betekent? Onder de hashtag #watdoetdathier vertellen we samen wat kunstwerken hier doen. Ga naar www.watdoetdathier.nl en meld een kunstwerk aan bij jou in de buurt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden