Ingrid Sanstra weet nog niet of haar vakantie doorgaat. "Gelukkig kan ik dan altijd nog in mijn eigen zwembad." Foto: Conny den Heijer
Ingrid Sanstra weet nog niet of haar vakantie doorgaat. "Gelukkig kan ik dan altijd nog in mijn eigen zwembad." Foto: Conny den Heijer (Foto: Conny den Heijer)

Gaan we het zien of zien we er vanaf?

  Nieuwsflits

Het zijn spannende tijden voor mensen die een zomervakantie hebben geboekt. Is het verantwoord om te gaan en welke regels gelden er in het land waar je naartoe wilt? Er zijn nog veel vragen en nog maar weinig antwoorden.

door Conny den Heijer

Vlissingen - Ingrid Sanstra uit Oost-Souburg baalt er van. "Er is nog zoveel onduidelijk, al worden we keurig op de hoogte gehouden door ons reisbureau. We gaan als het goed is binnenkort naar Mallorca. Alles is al betaald maar we hebben nog steeds niet zwart op wit of het doorgaat. Op dit moment is er alleen nog toestemming voor noodzakelijke reizen, code oranje. Stel dat het doorgaat: zitten we daar en breekt er een tweede corona golf uit. Wat dan? Zorgt het reisbureau er dan voor dat je thuis komt? Premier Rutte heeft al gezegd dat de regering niet weer op hun kosten gaat repatriëren. Dan kun je misschien niet meer terug naar huis. En dan? Doe mij dan nu maar een voucher, dan kunnen we volgend jaar hopelijk op vakantie. Als je je geld terug wilt duurt het anderhalf jaar voor je het werkelijk terug hebt. Al zul je zien dat wanneer je je voucher inzet, de reis ineens 600 euro duurder is en je toch nog moet bijbetalen. Het zorgeloze is er bij voorbaat al vanaf. Ik wil het altijd graag van tevoren goed geregeld hebben, dat is nu niet echt het geval."

Balen

Miranda Zandee, die graag controle houdt op haar omgeving, zou voor het eerst van haar leven gaan vliegen en was zich daar goed op aan het voorbereiden. Samen met haar man, zus en zwager naar Egypte. In januari had ze geboekt om in april 10 dagen weg te gaan. Half maart kreeg ze bericht dat de reis definitief geannuleerd werd. Ook zij baalde daar enorm van. "Het is overmacht," zegt Miranda, "Niemand kan er iets aan doen. We hebben pas geleden van onze reisagente een voucher ontvangen. We konden niet kiezen of we ons geld terug wilden of een voucher, vreemd eigenlijk. Dit jaar laten we het dus maar voorbij gaan, misschien boeken we nog iets in eigen land. Je weet niet wat er nog allemaal kan gebeuren. Het is nog steeds een onzekere tijd dus dan blijf ik liever in eigen land.We hopen dat we volgend jaar wél kunnen vliegen naar een mooi warm land. En dan heb ik nog even tijd om me voor te bereiden."

Overmacht

Voor Roos liep het helemaal anders. Zij had graag naar Curaçao gegaan maar kreeg corona. "Dan stopt alles." vertelt ze. "Ik wilde wachten tot er meer zekerheid was rondom het reizen en zou dan een last-minute boeken. Dat kwam er niet van: medio maart werd ik ziek en een week later kreeg ik hoge koorts. Ik kon toen niet getest worden want ik heb geen vitaal beroep. Testen moet binnen twee weken na de eerste klachten anders is het niet meer betrouwbaar. Inmiddels zijn we drie maanden verder en ben ik nog steeds aan het revalideren. De vraag is of ik genoeg herstel om later in het jaar te kunnen reizen. En dan maar hopen dat er geen tweede corona golf komt."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden