Foto: familie Rijken

Familie over het werk en leven van schilder Piet Rijken

  Nieuwsflits

VEERE - Op zondag 16 augustus en 13 september leidt Riaan Rijken, zoon van fijnschilder Piet Rijken, bezoekers langs het werk van zijn talentvolle vader. Tijdens de rondleiding vertelt hij over werk en leven van de eigenzinnige kunstenaar die in de tweede helft van de vorige eeuw, tegen alle moderne kunststromingen in, zijn eigen gang ging en de vergankelijkheid der dingen minutieus op het doek weergaf.

Tot 8 november 2020 is de tentoonstelling Verfijnd Verleden, werk van Piet Rijken (1915-2001) nog te bezoeken in Museum Veere. 

Fijnschilder

Piet Rijken staat vooral bekend als fijnschilder. Tegen de trends van zijn tijd in - de abstracte kunst zegevierde - schilderde hij vele stillevens. Hij vond zijn inspiratie vooral in de natuur. Een uitgebloeide zonnebloem, een dode vogel, een half vergaan blad, Rijken zag schoonheid in het verval. Ook voorwerpen met een bewogen verleden boeiden hem zeer. Door de tijd gevormd, vervormd en versleten. Zorgvuldig legde hij de glans van de tijd vast op het doek.

Overzicht

Museum Veere laat een groot aantal schilderijen zien, dat een goed overzicht biedt van het oeuvre van de schilder. Zo is onder andere het schilderij ‘De Dom van Veere’ te zien en vier schilderijen uit de collectie van het Zeeuws Museum waaronder het schilderij ‘Het Vergeten Portretje’ uit 1979. Door de ruimhartige medewerking van de familie Rijken kan ook een aantal voorwerpen worden getoond die Piet Rijken gebruikte voor zijn schilderijen.

Data: 16 augustus, 13 september
Tijd: 14.00 uur tot 15.00 uur
Locatie: Schotse Huizen
Kosten: € 12,- incl. entreeticket museum / € 5,- voor museumkaarthouders
Aanmelden/info: museumveere.nl/familie-vertelt-over-werk-en-leven/

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden