Foto:

Geen Tribute to Woodstock

  Nieuwsflits

MIDDELBURG - Van 15 tot en met 17 augustus 2019 werd in de Zeeuwse hoofdstad met het muziekfestival Tribute to Woodstock Middelburg gevierd dat het precies 50 jaar geleden was dat in Amerika het legendarische Woodstock festival plaatsvond. 

Drie dagen lang stond het Koorkerkplein in het teken van Peace and Free Music. De Woodstockgerelateerde muziek, de vele in hippiestijl geklede mensen en de inrichting van het plein met reclametoren zorgden voor een vrolijke revival van de vrije jaren ’60. Graag had het bestuur van de stichting Home of Jazz and Blues ook dit jaar het festival georganiseerd.

Woodstock 

Het festival mocht zich verheugen in een grote opkomst van het publiek. Al liep het niet uit de hand, zoals bij haar voorloper in 1969, waar duizenden bezoekers over hekken klommen en de organisatie uiteindelijk de omheiningen neerhaalde en de kassa’s sloot om de situatie onder controle te kunnen houden. Er kwamen meer dan 400.000 bezoekers, terwijl er maar voor de helft plaats was. Het festivalterrein werd door regenval bijna onbegaanbaar. En omdat er een tekort aan allerlei basiszaken ontstond, besloot de staat New York de noodtoestand uit te roepen om zo gemakkelijker voedsel en water te kunnen bezorgen. Intussen hadden de festivalgangers de tijd van hun leven. De line-up was dan ook indrukwekkend; er waren optredens van onder andere Joe Cocker, Santana, Janis Joplin, Ten Years After en Jimi Hendrix. Woodstock groeide al snel uit tot meer dan een muziekfestival, het werd een symbool van vrede. Door onder andere de Woodstock-documentaire, er liep een cameraman op het festival rond die alles filmde, en de verkoop van LP’s kreeg het festival over de hele wereld bekendheid en spreekt het nog steeds tot de verbeelding.

Tribute Middelburg 

Dit laatste was dan ook de reden dat de stichting Home of Jazz and Blues vorig jaar het plan opvatte als eerbetoon aan de moeder aller festivals het muziekfestival ‘Tribute to Woodstock Middelburg’ te organiseren. "Met iets minder hooi en modder als destijds, maar met net zulke goede muziek". Achttien, voornamelijk regionale, bands en singer-songwriters, waaronder de ANSCD band, Blended, Eddy Telapary’s ‘Santana Session’, Sjef Hermans en The Blues Sensation, verleenden hun medewerking en traden op voor een enthousiast publiek. Vanuit Amsterdam was er het Rudy de Queljoe Powertrio en ook de ‘Belgische Janis Joplin’ Petra Hessing maakte samen met haar band furore. Bovendien debuteerde ‘de jongste band van Zeeland’, The Traveling Trashcans, op het Tribute-podium. De optredens werden afgewisseld door Dj To-Wa die vanuit de reclametoren muziek uit de jaren ’60 en ’70 draaide. Jong en oud was welkom en vermaakte zich prima. Drie dagen lang heerste er een gezellige en gemoedelijke sfeer op het plein onder de Lange Jan. Iedereen genoot van de muziek en niet zelden werden er herinneringen opgehaald uit mooie, maar vervlogen, tijden. Kortom, Woodstock herleefde.

With a little help

Na afloop van het festival waren de reacties zo positief dat besloten werd het festival in augustus 2020 nogmaals te organiseren. Begin dit jaar werden de voorbereidingen dan ook enthousiast in gang gezet. Maar door de komst van Covid-19 kan het festival tot grote teleurstelling van de organisatie dit jaar geen doorgang vinden en gingen de plannen de ijskast in. Men hoopt volgend jaar weer een mooi festival neer te kunnen zetten, met als thema de titel van de Beatles-cover waarmee Joe Cocker tijdens Woodstock optrad: “With a little help from my friends”. Een thema dat zeker in deze tijd zeer actueel is en waarmee de organisatie iedereen die er in de coronatijd voor een ander was in het zonnetje  wil zetten. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden