Conny Vos en Jacoline Spiessens met de nieuwe AED op camping De Lange Pacht.
Conny Vos en Jacoline Spiessens met de nieuwe AED op camping De Lange Pacht. (Foto: MARCEL VAN DER VOORT)

Camping is nog veiliger dankzij AED

  Nieuwsflits

VLISSINGEN -  Als het aan Jacoline Spiessens van Medic uit Koudekerke ligt, volgen er na De Lange Pacht nog meer Zeeuwse campings en andere vakantieverblijven om reanimatie en EHBO-cursussen te geven. Ze heeft de branche inmiddels benaderd en ook het voorstel gedaan om personeel van de grotere campings te trainen.

"Wij hebben recentelijk een AED op onze camping geplaatst, omdat het de veiligheid verhoogt van onze gasten", vertelt eigenaresse Conny Vos, van de Vlissingse camping De Lange Pacht, aan de Boksweg 1.

"in het verleden zou je bij een hartinfarct voor een AED naar de Vlissingse manege moeten. In een situatie dat elke seconde telt is het goed dat er op onze camping één is", vervolgt Vos. De AED is aangeschaft bij Jacoline Spiessens van Medic voor Events and Companies uit Koudekerke. Die laat weten: "Tijdens het vakantieseizoen is er op de camping les aquarelleren.Daar was ik ook en wij spraken erover dat het leuk zou zijn als er trainingen reanimeren en EHBO op de camping zouden worden gegeven. Na een tijdje benaderde Conny mij. Die had erover nagedacht en wilde een AED voor de camping. Dat geeft extra veiligheid. De kans dat iemand kan worden gered is groter. De AED reset een verkeerd hartritme." Ze vindt dat een camping veiliger is met een AED. Door middel van een stroomstoot kan een hart met een ritmestoornis weer een normaal ritme krijgen. In de zomerperiode kunnen campinggasten genieten van het mooie weer en activiteiten in de omgeving. Dat kan ook risico's met zich meebrengen. in het ergste geval kunnen vakantiegangers uitgeput raken door hitte of zware inspanning. Vos: "Bij ons komen regelmatig oudere gasten, waaronder hartpatiënten."

Drempelverlagend

Met een AED op het terrein en campingeigenaren die weten hoe het werkt, is het trainen van de gasten de volgende uitdaging. Dinsdag 28 juli is er op de camping een cursus reanimeren en uitleg over de AED en woensdag 29 juli krijgen de deelnemers uitleg over EHBO. Spiessens: "Hoe mooi is het om de mensen het een en ander te leren. Natuurlijk kan je met een AED omgaan door die aan te zetten, te luisteren en de plaatjes te volgen." Dan vult Vos haar aan: "Door op de camping les te geven werkt het drempelverlagend. Dan weten de mensen hoe het werkt. Want mensen vinden het medische vlak dikwijls eng." Spiessens: "Bij ons leren ze de basale reanimatie en maken kennis met de techniek van de compressies. En hoe ze moeten beademen. Voor de campinggasten wordt de cursus een avondje uit. Het is leuk, een hoop plezier en theater in de les. De mensen lachen heel veel, maar ondertussen leren ze precies wat ze nodig hebben."

Heel goed

Dan laten Vos en Spiessens centraal op de camping de plaats zien waar de AED hangt. Vrijwel alle kampeerplaatsen zijn bezet. Onderweg passeren ze de Groningers Ron en Grietha Ludolphy. Al 28 jaar kampeerders op De Lange Pacht. Ron kreeg op zijn werk in het verleden een BHV cursus en kent het belang van de AED. Met zijn echtgenote is hij erbij tijdens de cursus. "ik denk dat dit heel goed is. Want veel mensen weten niet hoe ze zo'n apparaat moeten gebruiken." Grietha: "Ik hoop echter dat niemand hem ooit nodig heeft." 

Meer informatie over de cursus en de AED: medic4companies@gmail.com, of telefoon: 06-40988868.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden