Foto: Bob Bronshoff

Zomeravondgesprek met Herman Tjeenk Willink

  Nieuwsflits

MIDDELBURG - Minister van Staat Herman Tjeenk Willink wordt op vrijdag 21 augustus om 20.00 uur in de tuin van de Kloveniersdoelen geïnterviewd over zijn meest recente boek Groter denken, kleiner doen. Hierin schetst Tjeenk Willink een verontrustend tijdsbeeld van onze samenleving in een veranderende wereld. 

Zelfs een coronacrisis krijgt Nederland niet klein – zo goed gaat het met ons land.  De rest van Europa kan economisch een voorbeeld aan ons nemen. 

De les lezen

De Nederlandse premier heeft Europa de les gelezen: doe als wij. Minister van Staat Herman Tjeenk Willink  gaat daar tegenin. Nederland is uitgehold en verwaarloosd. Juist omdat alles onder het gezichtspunt van financiële prikkels is komen te staan gaat het niet goed met de zorg, het milieu, het onderwijs, musea en theaters, verstrengeling onder- en bovenwereld, groeiende ongelijkheid. En … Zeeland?

Verwaarloosde democratie

De mensen die hun vak goed willen uitvoeren zijn beperkt geraakt door bezuinigingen en geldverslindende controle. De burger die daar wat aan wil veranderen staat er in toenemende mate alleen voor. Zijn traditionele partij, kerk, vereniging of club is grotendeels verdampt. Hoe kan je als burgers samen weer partij worden voor een overheid die wel succesvol lijkt, maar die de democratische deelname van burgers heeft verwaarloosd – en dat op korte termijn misschien wel prettig vindt. 

Onderkoning

Binnen een land waar traditionele verbindingen snel verdwijnen is er nog één verbinding over die ons bij elkaar kan houden: de democratische rechtsorde. Dit gemeenschappelijk fundament geeft ruimte aan diversiteit en verantwoordelijkheid van burgers. Herman Tjeenk Willink, ook wel de onderkoning van Nederland genoemd, doet een krachtig appél hier werk van te maken. Hij gaat hierover in gesprek met Barbara Oomen op vrijdagavond 21 augustus tijden het Zomeravondgesprek in de historische tuin van de Kloveniersdoelen.

Sprekers

Herman Tjeenk Willink, minister van Staat, was voorzitter van de eerste Kamer, vicepresident van de Raad van State, adviseur van de regering en informateur van Nederlandse kabinetten. Interviewer Barbara Oomen is hoogleraar sociologie van de mensenrechten aan Universiteit Utrecht/UCR Middelburg

Vrijdag 21 augustus, 20.00 - 21:30 uur
Locatie: tuin van de Kloveniersdoelen, Achter de Houttuinen 30, Middelburg
Tickets: Tickets á 7,50 euro, inclusief consumptie, zijn verkrijgbaar in boekhandel de Drvkkery en via www.drukkerijmiddelburg.nl. Zeeuws-Vlamingen krijgen tunnelkorting en krijgen in de tuin op vertoon van tunnelticket of tunnelabonnement het aankoopbedrag van de heenreis retour. Vanwege de coronamaatregelen en het vooraf corona-proof kunnen indelen van de stoelen, worden toegangskaarten alleen in de voorverkoop verkocht en er is geen deurverkoop.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden