Verkiezingsbord tijdens Provinciale Statenverkiezingen van 23 maart 1966.        FOTO: wikimedia
Verkiezingsbord tijdens Provinciale Statenverkiezingen van 23 maart 1966. FOTO: wikimedia (Foto: )

Boerenpartij wint de PS-verkiezingen

  Politiek

MIDDELBURG - Op 23 maart 1966 won de Boerenpartij van boer Koekoek in alle provincies voor het eerst één of meerdere zetels tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. In Zeeland kreeg de partij ruim achtduizend stemmen. Regeringspartijen PvdA en KVP verloren, terwijl coalitiegenoot AR gelijk bleef. Hoe hing de politieke vlag erbij in Zeeland?

Burgemeester Drijber wilde iets doen voor de jongste Middelburgse stemmers. De kiesgerechtigde leeftijd ging in 1966 omlaag van 23 jaar naar 21 jaar. In de Vleeshal organiseerde de Politieke Jongeren Contactraad samen met het gemeentebestuur daartoe een politieke instuif. Alle 1600 aspirant kiezers kregen een uitnodiging.

Stemplicht

Op vrijdagavond 18 maart (één week voor de Provinciale Statenverkiezingen) sprak burgemeester Drijber de jongelui toe over het belang van stemmen, werd er een film vertoond over het verkiezingssysteem in de VS en hielden een aantal politieke partijen een spreekuur. Na afloop was er gelegenheid tot dansen met muziek van het kwintet Henk Don, afgewisseld door een cabaretgroep. Dit waren de laatste verkiezingen waarbij de stemgerechtigde verplicht was om te stemmen.

Jeugd

De jeugd liet van zich horen en zette zich af tegen alles wat sinds de Tweede Oorlog was opgebouwd: in Amsterdam werd de Provo in 1965 opgericht, Hans van Mierlo richtte Democraten 66 (D66) op en er werden rookbommen gegooid tijdens de trouwerij van Beatrix en Claus. Elders in de wereld: staatsgrepen in Afrika en de ruimtevaartrace tussen de VS en Rusland.

Rust

In Zeeland bleef het vrij rustig. Veel gemeenten breidden uit; Koningin Juliana opende december 1965 de Zeelandbrug. Tussen 1964 en 1977 werd de snelweg A58 tussen Walcheren en Brabant aangelegd. Het Amerikaanse chemieconcern Hercules (nu Eastman) vestigde zich op Arnestein, het nieuwe bedrijventerrein langs van het Kanaal. Nieuwbouwwijken legden zich als een krans rond de oude stad: Griffioen, Stromenwijk en Dauwendaele.

Vernieuwingen

De bibliotheek in Middelburg zat in een statig monumentenpand in de Molstraat; aan de Kousteensedijk had je de IJzergieterij van Boddaert om maar wat te noemen. In de jaren zestig kwam de oproep om staatkundige vernieuwing. Christelijke- en sociale- partijen maakten de dienst uit; kleinere partijen zoals de Boerenpartij, PSP en D66 zorgden voor vernieuwing en wilden de spelregels veranderen. De PZC schreef over "een enorm koekoeksei in het knusse nestje van de Nederlandse politiek." Minister Biesheuvel karakteriseerde de stembusuitslag als de overwinning van de ontevredenheid. Feit was dat de kiezers naar ultra-rechts uitweken. Koekoek zei: "Als de regering optreedt zoals wij willen, treden wij weer terug."

Meer berichten