Afbeelding
Foto: Marit Jansen van Galen

Taiji Bailong Ball vereniging Nederland viert 10-jarig jubileum

Sport

De kans bestaat dat er bij Taiji Bailong Ball geen belletjes gaat rinkelen. Volgens initiatiefnemer Maya Lentze, krijgt ze dat vaak te horen. Toch bestaat de vereniging met de officiële naam Taiji Bailong Ball Vereniging Nederland al tien jaar. Dat gaan ze vieren door gratis trainingsavonden te organiseren in Middelburg gedurende de maand mei en juni. 

Taiji Bailong Ball is een relatief nieuwe Chinese racketsport, die zich onderscheidt van andere racketsporten door vloeiende, uitgestrekte, cirkelende, spiraalvormige en ononderbroken bewegingen. Je kan deze sport zowel in groepsverband als alleen uitoefenen. Door de bewegingen met bal en racket op muziek, creëer je als het ware een choreografie. “Taiji Bailong Ball kan overal worden gespeeld, in de sportzaal, maar ook buiten op straat. Door het zand in de bal en het lichte racket is het voor jong en oud een prettige sport om uit te oefenen. Waar er bij andere sporten blessures ontstaan, is dit bij Bailong Ball nihil”, legt Maya uit. Taiji Bailong Ball combineert de Chinese bewegingskunst zoals Taiji, met westerse balsporten zoals tennis en badminton.

Fascinerende sport
Iedere woensdagavond traint de vereniging in de sportzaal van de Klimopschool in Middelburg. Maya: “Niet alleen Walchenaren zijn welkom bij ons, heel Zeeland mag zich bij de vereniging aansluiten.” De initiatiefneemster runt een gezondheidscentrum en kwam jaren geleden in aanraking met Taiji Bailong Ball. Om de sport onder de knie te krijgen en trainer te worden, is ze naar Oostenrijk afgereisd. “De sport wordt in Europa steeds populairder, maar in Nederland is het nog vrij onbekend.” Volgens verschillende leden, die al vanaf het begin betrokken zijn, is het een fascinerende sport om uit te oefenen. “We trainen hier met mensen van in de tachtig, maar ook die rond de vijftig jaar zijn. We raden geïnteresseerden aan die door blessures, of ouderdom, geen sport meer uit kunnen oefenen, bij ons te komen kijken. Je traint met Taiji Bailong Ball balans, je maakt soepele bewegingen en het is dynamisch. Door nieuwe ontwikkelingen en technieken binnen de sport, blijft het uitdagend.”

Aanmelden
In de maand mei en juni wordt er een aantal gratis introductietrainingen gegeven. Dit om de sport te promoten en nieuwe leden te werven. Tijdens de workshop maak je kennis met het spelmateriaal, een racket met flexibele spanning en een bal gevuld met zand. Je leert de basis om het gevoel te krijgen van de cirkelende en spiraalvormige bewegingen door te bewegen met het hele lichaam. Daarna worden ook basismanoeuvres voor het samenspel geleerd. Hierbij zijn harmonie, eenheid, zachtheid en dialoog de belangrijkste principes. De trainingen vinden plaats in de gymzaal Klimopschool, Grevelingenstraat 10 in Middelburg. Van 19:00 tot 20:00 uur op woensdag 29 mei, 5 en 12 juni. Toegang is gratis. Geschikt voor alle leeftijden vanaf 12 jaar. Meer informatie en aanmelden: tbbvn@zeelandnet.nl, 0118 43 60 14 of via de website: tbbvn.nl

Digitale krant