Walchers karttalent Youri Bonte boekt winst op NK

  Sport

VROUWENPOLDER / GENK – Dat het met de vorm van karter Youri Bonte wel snor zit, liet hij zondag overduidelijk blijken tijdens de eerste ronde van het Nederlands kampioenschap X30. De elfjarige rijder uit Vrouwenpolder won op het circuit van Genk de finale in de Cadet-klasse. En dit is nog maar het begin van het seizoen…

Zijn prestatie had hem wel enigszins verbaasd, bekende Youri, die met karten begon vanwege de prestaties van Max Verstappen. "We moesten in de regen rijden, dat is lastig en ik had daarom gerekend op een plaats in de top vijf", zei hij. Toch was het nu ook weer niet zo verwonderlijk. Hij was het hele weekeinde al snel geweest. "In de trainingen ging het al goed. Tijdens de eerste training had ik de eerste tijd, tijdens de tweede training reed ik de derde tijd omdat mijn rem vastzat en tijdens de derde training was ik weer de snelste."

Daarna denderde hij naar de derde tijd in de kwalificatie. Het gaf Youri de definitieve bevestiging dat hij met de besten meekon tijdens het raceweekeinde in België. Wat zijn prestatie misschien wel extra knap maakte, is dat hij sinds dit seizoen op een nieuwe kart rijdt. Hij stapte over naar het team van OW Karting en dat betekende dat hij zijn Gillard moest verruilen voor een OK1. Allebei topmerken, maar ook allebei verschillend. Toch had Youri weinig problemen met de overstap, zei hij. "Het frame is wel anders, maar ik voel er niet zoveel van. Wel zit ik iets anders en is het sturen iets anders."

Dat hij evenwel uitstekend met zijn nieuwe kart overweg kan, bleek zondag wel uit zijn resultaten. Want niet alleen de finale won hij, ook de eerste race van het weekeinde was een prooi voor hem. De vijfde plaats in de tweede race was evengoed nog altijd netjes. Zeker als je bedenkt dat de snelle Zeelander pas sinds 2016 in karts racet.   

Hoe dat kwam? Nou, hij zag op tv hoe Max Verstappen de Grand Prix van Spanje won. "Ik dacht: racen, dat lijkt me een leuke sport. Ik ben toen eerst een keer op een binnenbaan in Middelburg gaan karten. Het harde rijden en het sturen vond ik erg leuk." Via vrienden van zijn ouders kreeg hij het voor elkaar om in Genk een keer op een buitenbaan te rijden. Na een paar trainingen kochten zijn ouders een tweedehands kart voor Youri. Al gauw ging hij zo goed dat een nieuwe kart werd aangeschaft. "En toen was het veel meters maken."

Vorig jaar begon hij met competitie rijden in de X30 Cadet-klasse. "Ik heb toen geleerd hoe het is om wedstrijden te rijden. Hoe inhalen gaat, hoe je bochten moet nemen en hoe je in de regen je stuur moet omgooien." Dit jaar rijdt hij het Nederlands, het Belgisch kampioenschap en het GK4-kampioenschap. Voor beide kampioenschappen geldt dat hij de top drie wil halen. 

Wat dat betreft is hij het seizoen dus uitstekend begonnen. Youri heeft er dan ook vertrouwen in dat er dit jaar nog meer mooie resultaten zullen volgen. Al was het maar omdat hij bij OW Karting zich in de juiste omgeving bevindt om top te kunnen presteren. "Het is een vrij klein team en daar krijg ik heel goede, persoonlijke begeleiding. Ook van mijn coach Jesse Smeets, mijn grote voorbeeld die zelf in een schakelkart rijdt. Ik voel me hier heel goed thuis."

Hoewel Youri pas iets meer dan een jaar bezig is met zijn sport, ziet hij zijn toekomst al helder voor zich: de autosport. "Het leukste is natuurlijk de Formule 1, maar dat is wel heel moeilijk om te halen. Als dat niet lukt, lijkt me GP3 rijden of de Porsche Super Cup ook heel leuk."
 

Meer berichten