De Franse winnaar Salifou in actie voor volle tribune
De Franse winnaar Salifou in actie voor volle tribune (Foto: Erik Jakobs)

Guinnessrecord op Open Zeeuwse 2018

  Sport

De Open Zeeuwse tafeltenniskampioenschappen op 25 en 26 augustus waren een groot succes. Over beide dagen een recordaantal deelnemers van ruim 250 spelers, met de Fransman Abdel-Kader Salifou een prachtige winnaar van het Herder toptoernooi én twee aantrekkelijke guinness book of recordpogingen die sporthal De Sprong in vervoering brachten.

De vijfde editie kende weer de vertrouwde ingrediënten: een toernooi voor tafeltennissers in alle leeftijden vanuit Zeeland maar ook van ver daarbuiten, toptafeltennis van internationale allure en daar omheen vermaak met diverse side-events. Getuige de grote deelname en de grote publieke belangstelling, lukte dat opnieuw. Voor organisator TTC Middelburg was het daarmee een bijzonder geslaagd evenement, want de doelstelling van de club is om met het toernooi publieke aandacht én publiciteit voor de tafeltennissport te bereiken.

Vooral de belangstelling voor de guinness book of recordpogingen was groot. De eerste poging om met een record aantal tafeltennissers tegelijkertijd hoog te houden, lukt weliswaar niet; in totaal waren bijna driehonderd mensen present bij de poging. Met 269 deelnemers werd weliswaar het pas onlangs in Canada op 343 gevestigde record niet gehaald, het was daarmee wel een verbetering van het oude record. TTC Middelburg-hoofdtrainer én organisator Jelle-Jan Pieterse: “Het is gelukt om veel mensen in de zaal te krijgen. Het record is dan misschien geen wereldrecord, maar wel een Nederlands en zelfs een Europees record.”

Met een huis-aan-huis in heel Middelburg verspreide flyer had TTC Middelburg alles in het werk gesteld om de actie onder de aandacht te brengen. Tientallen kinderen waren daardoor speciaal voor de recordpoging naar de Sprong gekomen. Ze kregen als beloning allemaal een tafeltennisbatje en -balletje.

Toptafeltennis

De belangstellenden die bleven hangen, werden later in de middag getrakteerd op spektakel in het Herder Open Zeeuwse toptoernooi. Daarbij was de finale tussen de Belg en winnaar uit 2017, Cedric Nuytinck, en de Fransman Abdel-Kader Salifou de kers op de taart. Vooral showman Salifou kreeg het publiek op de banken met niet alleen fantastische acties, maar ook komische intermezzo’s met het meelevende publiek. De Franse nummer 104 van de wereldranglijst bleek uiteindelijk net iets sterker dan zijn als favoriet ingeschatte tegenstander, nummer 51 op de ranking.

Nederlands favoriet Trinko Keen had het toernooi op dat moment al verlaten. In de kwartfinales ondervond de 45-jarige oud-wereldtopper bij zijn rentree, dat het niet meevalt om weer aan te haken bij de top. Hij verloor in vijf games van de Canadees Marko Medjugorac (WR 212) die vervolgens kansloos was tegen Nuytinck. De enige Middelburgse deelnemer in het toptoernooi, Soren de Witte, kon geen potten breken en werd in zijn poule uitgeschakeld na onder andere verlies tegen dezelfde Belg. Een stunt zat er ook niet in voor wildcardspeler Gabrielus Camara. De met zijn 12 jaar jongste debutant in de nationale eredivisie is het grootste Nederlandse talent van dit moment, maar weet nu dat hij nog een paar stapjes moet maken.

Zes toppers zorgden er nog wel voor dat de tweede recordpoging – in rond-de-tafel meer dan 100 slagen in een minuut scoren – met 121 slagen wel sneuvelde. Als alle bewijslast wordt goedgekeurd én de poging binnenkort niet wordt verbeterd, levert dat de club en spelers een vermelding in de editie van 2019 op.

Meer berichten