Guido Brink in de surfski. Hij doet deze week mee aan het EK Lifesaving in Ierland. FOTO: VINNIE DE LAAT
Guido Brink in de surfski. Hij doet deze week mee aan het EK Lifesaving in Ierland. FOTO: VINNIE DE LAAT (Foto: Vinnie De Laat)

Vlissingse broer en zus strijden in Ierland tijdens het EK Lifesavers

  Sport

VLISSINGEN - Op het moment dat u dit leest is de 16-jarige Vlissinger Guido Brink afgereisd naar Ierland. Daar zal hij ons land vertegenwoordigen in de Nederlandse selectie voor het Europees Jeugdkampioenschap Lifesaving.

Enkele dagen voor zijn vertrek spreken we met de VWO-5 scholier bij zijn ouders thuis en staan de attributen als zwemvliezen, snorkels en dergelijke al netjes ingepakt in de hal voor vertrek. Overigens heeft Guido het van geen vreemde. Zowel zijn vader als moeder zijn fanatieke ervaren wedstrijdzwemmers en ook de twee jaar oudere zus van Guido, Céline is geselecteerd voor het EK kampioenschap. Guido: "Dat was nog kantje boord, want ze was geblesseerd, had een gebroken vinger. Maar is net op tijd hersteld." Guido mag zich Nederlands kampioen noemen. Hij won tijdens de Nederlandse kampioenschappen op het onderdeel surfrace.

Met hooggespannen verwachtingen is Guido vertrokken naar respectievelijk Limerick en Kilkee waar van 11 tot 15 september het EK plaats vindt. Guido legt uit, "De poolwedstrijden worden gehouden op de University Campus in Limerick. De open water wedstrijden worden gehouden in een baai nabij Kilkee en vereist een hele andere discipline." Aan het kampioenschap voor junioren van 15 tot 18 jaar doen zes jongens en zes meisjes mee. De familie Brink is met zowel broer als zus dus goed vertegenwoordigt. Beiden zijn lid van de Dr. Staverman Reddingsbrigade en de Dordtse Reddingsbrigade waar ze hun training volgen met andere leden van de Nationale Selectie. Guido: "het leuke aan lifesaving vind ik dat het geen kwestie is van hard zwemmen van punt a naar b. Dat is natuurlijk ook belangrijk, maar het vereist ook tactisch inzicht. Je hebt te maken met obstakels en hindernissen en het gevecht tegen elementen als stroming en het maken van de juiste keuzes qua techniek op bepaalde momenten." Wat dat betreft heeft hij al de nodige ervaring. In Zeeland zwom hij regelmatig langs de Zeeuwse kust. Ook speelde hij waterpolo. In de discipline in het zwembad is reddend zwemmen een onderdeel in de SERC ('simulated emergency response competition') Aan het EK-junioren doen verschillende landen mee, maar Guido acht zijn team beslist niet kansloos": "Een top tien plaats moet ondanks de concurrentie mogelijk zijn." En Guido kijkt alvast vooruit. Zoals het WK lifesaving dat in Australië wordt gehouden. Maar voorlopig hoopt Guido op een goed resultaat bij het EK in Ierland. "Vooral in het open water bij Kilkee blijkt de watertemperatuur momenteel behoorlijk koud te zijn", lacht hij.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden