Foto: wikimedia

Sporters in geschenkboek

  Sport

Vlissingen - Het geschenkboek tijdens de Week van het Zeeuwse Boek bevat dit jaar onbekende verhalen over bekende Zeeuwse topsporters uit heden en verleden. Onder de titel 'Van Raas tot Rico' heeft journalist Peter de Jonge aspecten uit de carrière van topsporters beschreven die weinig tot geen aandacht hebben gehad. Soms in de vorm van een interview met de sporter zelf, soms met mensen uit hun directe omgeving. Bij elk verhaal komt een uitgebreide biografie van Wim van Gorsel van ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland.
Bij de selectie speelden spreiding over sporttakken en regio's, prestatie en Zeeuwse oorsprong een rol. De sporters zijn: Jan Raas, Jo de Roo, Keetie van Oosten-Hage, Danny Blind, Frans de Munck, Jan Poortvliet (voetbal), Els Vader, Marjan Olyslager, Lesley Kerkhove, Diana van Gelderen, Ron de Jonge, Elisabeth Willeboordse, Jean-Paul de Bruijn, Hans Peter Minderhoud, Beb & Derk Thijs en Rico Verhoeven.

Auteur Peter de Jonge, ex-sportjournalist van PZC en NRC Handelsblad en ex-hoofdredacteur van AD en CTV Zeeland, werd regelmatig verrast. ,,Ik heb geprobeerd zoveel mogelijk aspecten van topsport aan de orde te laten komen.'' Omdat de inhoud een periode van ongeveer 80 jaar bestrijkt en sommige sporters voor de lezers van nu wat minder bekend zijn, is van elke sportman of -vrouw een biografie opgenomen. Het onderwerp Sport in Zeeland is onderbelicht in boeken, en de gezamenlijke Zeeuwse boekhandelaren vonden het hoog tijd om hier iets aan te doen. Bekendmaking van het boek vond plaats tijdens het Sportgala, dit voorjaar, in Goes.
Deze keer is het geschenk van de week van het Zeeuwse boek bijzonder omdat het tweemaal zo dik is als gebruikelijk. Tijdens de Week van het Zeeuwse Boek, van 31 oktober t/m 11 november is het gratis te verkrijgen bij aankoop van 15 euro aan boeken in de Zeeuwse boekhandel.

Meer berichten