Oud-strandwachters tijdens de reunie
Oud-strandwachters tijdens de reunie (Foto: Marcel Vervuurt)

Strandwacht reünie 1975-2005

  Sport

DISHOEK - Op zaterdag 13 oktober vond de strandwacht reünie plaats met ruim 100 oud-strandwacht(st)ers die dienst hebben gedaan in de periode tussen 1975 en 2005 op de reddingsposten Koudekerke (Dishoek) en Zoutelande. Vanaf deze posten werd een groot gedeelte van de Walcherse kust bewaakt. De oud-strandwachters deden dit destijds allemaal op vrijwillige basis en waren lid van de Van Dixhoornbrigade uit Middelburg of lid van een brigade elders in Nederland zonder bewakingsgebied.

Voor de meeste strandwachters was het een “way of life”. Men begon vaak als 14 jarige mee te lopen als “Bink” om vervolgens op latere leeftijd steeds meer verantwoordelijkheid te krijgen als bijvoorbeeld schipper van een reddingsboot of postcommandant. Vele zijn hierdoor daadwerkelijk betrokken geweest bij hulpverleningen, reddingen, eenvoudige en complexe EHBO gevallen en soms reanimaties.

Het mag duidelijk zijn dat dit vele indrukwekkende herinneringen heeft opgeleverd tijdens de reünie. Duidelijk was dat het teamverband niet verloren was gedaan. De lijnredding op het strand, die vroeger veelvuldig werd geoefend, zat er ook zaterdag bij de oud-strandwachters nog goed in.

De organisatoren Leon Joosse en Marcel Vervuurt, zelf vele jaren dienst gedaan als strandwacht, kijken tevreden terug op een geweldig mooie dag.

Meer berichten