Marieke Maas, bodybuildster in hart en nieren. Marieke is apetrots met haar behaalde eerste plaats op het NK. Foto: Conny den Heijer
Marieke Maas, bodybuildster in hart en nieren. Marieke is apetrots met haar behaalde eerste plaats op het NK. Foto: Conny den Heijer (Foto: )

Nederlands kampioene bodybuilding

  Sport

Wat een paar jaar geleden met een grap begon werd een serieuze aangelegenheid voor Marieke Maas (38). Vorige week eindigde zij op de eerste plaats van het Nederlands Kampioenschap Benelux van NPC Nederland Bikini fitness.

Middelburg - Ruim 14 jaar geleden begon Marieke als paaldanseres. Nog maar vier jaar geleden deed ze voor het eerst mee aan een bodybuildwedstrijd. Iemand attendeerde haar op de dames in glitter bikini en vond dat ze daar wel tussen paste. Marieke wachtte het af tot ze mee kon doen met de categorie 35+. Ze schreef in voor de bikinichallenge en jawel, de tweede keer dat ze aan een wedstrijd meedeed eindigde ze als eerste.

Daarmee kwalificeerde zij zich voor het Nederlands Kampioenschap en ging een jaar 'off season', de periode dat je traint om je lijf te verbeteren. Samen met haar coach bekeek ze waar ze in dat jaar aan moest werken. "De wedstrijd ging niet goed, mijn lichaam bevatte teveel vocht waardoor mijn spieren er niet goed uitzagen," vertelt Marieke. "Toen ben ik een jaar naar fitness gegaan en heb een programma afgewerkt dat voor mij het beste was. Door die inspanning heb ik afgelopen zaterdag goud gehaald."

Bodybuilding is een manier van leven. "Ik zit vijf keer per week in de sportschool en train met zware gewichten. Tegen de tijd dat ik een wedstrijd heb volg ik een streng dieet van rijst, witte vis, eieren en heel veel groente, voornamelijk komkommer en bleekselderij omdat die vocht afdrijven. Daarbij drink ik 6 liter water per dag. Dat bouw ik af zodat ik op de dag van de wedstrijd amper drink, hooguit een slokje per keer. Uitdroging laat je spieren zien, hoe droger hoe meer spierdefinitie."

Naast dat ze veel traint op de sportschool heeft Marieke haar eigen paaldansstudio PoleGym aan huis . Kinderen vanaf zes jaar kunnen er al leren paaldansen of twerken. Er wordt les gegeven in groepen vanaf zes personen of je krijgt een 1-op-1 body workout. Ook runt zij Fit Middelburg waar ze als personal trainer mensen helpt met afvallen en sporten.

"Op deze manier investeren in jezelf is een goede zaak want het is nooit te laat om gezond door het leven te gaan." zegt Marieke, "Voor de kosten hoef je het niet te laten. Maar ik blijf erbij, goede voeding is het allerbelangrijkst. Als je wilt afvallen krijg je van mij een gepersonaliseerd met wat je minimaal iedere dag moet eten. Je zal nog versteld staan van de hoeveelheid maar het werkt echt. Verse groenten, dat moet je hoofdmaaltijd zijn. Rijst, pasta, aardappelen of vlees zijn bijzaak op je bord. De verhoudingen in de maaltijden zijn zoek tegenwoordig. Je kunt normaal eten maar let goed op wat je eet. En eet vaker op een dag een kleine portie. Kijk gewoon eens of je het kan, het heeft mij zelfs aan goud geholpen."

Marieke bereidt zich inmiddels weer voor op haar volgende wedstrijd. "Het is ook wel eens lastig. Als mijn gezin lekker aan de maaltijd zit en ik volg mijn dieet dan is het wel eens afzien. Maar ik weet waar ik het voor doe en wat ik er mee kan bereiken. Het geeft gewoon een kick als je dan zo'n resultaat behaalt." zegt Marieke al glunderend van voorpret. "Op 20 april staat de volgende wedstrijd op de planning, het NK van de INBA. En in juni doe ik mee aan het NK paaldansen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden