Luud en Marianne van Ommen tussen hun (klein)kinderen. In het oranje de deelnemers. V.l.n.r: Martijn, Suzanne, Tim, Jeroen, Lisette en Roel. Voorgrond: Rieneke, Abel, Jessica en Joep. Foto: Conny den Heijer
Luud en Marianne van Ommen tussen hun (klein)kinderen. In het oranje de deelnemers. V.l.n.r: Martijn, Suzanne, Tim, Jeroen, Lisette en Roel. Voorgrond: Rieneke, Abel, Jessica en Joep. Foto: Conny den Heijer (Foto: Conny den Heijer)

De Mont Ventoux bedwingen voor meer onderzoek naar ALS

  Sport

Vlissingen - Stralend zit Luud van Ommen, 61 jaar en sinds drie jaar ALS/PSMA patiënt, tussen zijn kinderen. "Wat een plan he, ze gaan het écht doen. Ons verblijf is al gereserveerd."

Luud en Marianne van Ommen hebben vier kinderen, drie zoons en een dochter. Dochter Rieneke had vorig jaar al eens geopperd om 'de Mont Ventoux te gaan "doen" voor de ALS'. Toen bleef het bij een idee. Maar nu gaan ze er voor: de broers, zus en partners. Zes lopend, één op de fiets. Eén partner blijft samen met Marianne bij Luud en de vier kleinzoons. Want Tygo en Daley gaan ook mee. Zij lagen al in bed toen wij de foto maakten.

Al jaren gaat de familie Van Ommen gezamenlijk een week op vakantie. Dit jaar naar Frankrijk in een aangepast verblijf. Van daar uit lopen en fietsen zij de Tour du ALS op 29 mei. Zij hebben hun team 'Awesome Luud Support' genoemd. "Maar het gaat hier niet om mij, ze doen dit om geld in te zamelen voor onderzoek naar ALS dus voor alle patiënten," zegt Luud. "In Nederland leven zo'n 1500 mensen met ALS. Ieder jaar komen er zo'n 500 bij en ieder jaar overlijden er ook zo'n 500. Er moet meer onderzoek gedaan worden naar de oorzaak van deze ziekte."

De gezinsleden bereiden zich voor, maar veel meer dan hun normale sportactiviteiten zitten er wegens tijdgebrek niet in. Spinning, personal training en 15 kilometer wandelen door de duinen is voor hen normale kost. Het moet dus deels op karakter. "Dat gaat lukken," zegt schoonzoon Martijn. "Het is geen competitie, we lopen en fietsen allemaal voor het goede doel. De afstand is voor de lopers 21 kilometer, zo'n zes uur. De fietsers rijden 42 kilometer en doen er zo'n drie uur over. De top van de Mont Ventoux ligt op 1921 meter." Ze hebben er zin in, dat is duidelijk. Ook Luud; hij is voornemens om in hun aangepaste auto de berg op te rijden tot de laatste kilometer voor de finish. Het laatste eind wil hij in zijn rolstoel afleggen, samen met zijn vrouw, schoondochter en kleinkinderen. "De sfeer proeven en de steun aan elkaar ervaren want daar gaat het óók om als je zo'n uitdaging aan gaat. We onderschatten het niet, we vinden het geweldig dat onze kinderen dit doen." zeggen een trotse Luud en Marianne. Wil je doneren? Zie:

www.tourduals.nl/team/awesome-luud-support

 

 

 

 

 

 

 

Meer berichten