Logo de-faam.nl


Organisatoren Cuma Kastaci, Ingmar Zonder en Lee-Roy Djemani op de kartbaan Middelburg
Organisatoren Cuma Kastaci, Ingmar Zonder en Lee-Roy Djemani op de kartbaan Middelburg (PR)

Middelburg heeft primeur met spectaculair EK indoor karten

  Sport

In het weekend van 18 en 19 februari wordt op de Kartbaan in Middelburg het eerste EK Indoor karten georganiseerd. Aan de start staan 120 coureurs uit 14 landen die strijden om de titel van Europees kampioen. Of er een nieuwe Max Verstappen tussen zit, moet nog worden afgewacht.

MIDDELBURG - Bijna alle Europese toppers staan aan de start van het EK in Middelburg. Van de Top 15 van het afgelopen WK doen er 13 coureurs mee in Middelburg. Begin 2016 kwam bij Ingmar Zonder het idee op voor het organiseren van het EK. Over dat sterke deelnemersveld zegt hij: "Je kunt mondiaal geen sterker deelnemersveld creëren dan wat er in Middelburg aan de start staat. De wereldtop in het indoor karten bestaat voornamelijk uit Europeanen, dus het is niet gek om te zeggen dat zowat de hele wereldtop aan de start staat op 18 februari". Het is de bedoeling om van het EK indoor een jaarlijks terugkerend evenement te maken.

Hoewel het WK indoor karting al sinds 2005 bestaat, staat het iets minder hoog aangeschreven dan het outdoor karten, van profs is dan ook geen sprake. De karters doen het als hobby hoewel sommige worden gesponsord. Wel is er prijzengeld beschikbaar van in totaal 11.000 euro, waarvan 1.500 euro voor de winnaar. Alle wedstrijden zijn op zaterdag en zondag en per manche komen er 15 coureurs tegelijk in de baan, die zich allemaal proberen te kwalificeren voor de halve finales en finale. De rijders zijn verplicht om in elke manche een pitstop van 10 seconden te maken. Aan de start staan zo'n 25 coureurs die Middelburg als thuisbaan hebben. Middelburger Ruben Boutens bijvoorbeeld is vice wereldkampioen, meervoudig Nederlands kampioen en won onlangs nog het Brits kampioenschap Indoor karten. Ook zijn zus Annelien Boutens staat aan de start. Topfavoriet is misschien wel Rico Haarbosch. Deze nog maar 16-jarige coureur uit Velserbroek heeft Kartbaan Middelburg als thuisbaan en ondanks zijn leeftijd is hij al regerend wereldkampioen indoor karten voor senioren en junioren. Speciaal voor het EK heeft de Kartbaan Middelburg 15 nieuwe karts aangeschaft en ook wordt de lay out van de baan, die zo'n 5500 meter lengte heeft, aangepast. Zodoende is er geen sprake van thuisvoordeel voor de coureurs.

Reageer als eerste
Meer berichten