Jaap Passenier van de Stichting Gilde Walcheren bij de kraam tijdens de Vrijwilligersmarkt in Middelburg. Foto: Gilde Walcheren
Jaap Passenier van de Stichting Gilde Walcheren bij de kraam tijdens de Vrijwilligersmarkt in Middelburg. Foto: Gilde Walcheren (Foto: GILDE WALCHEREN)

Stichting Gilde Walcheren jubileert

  Verenigingen

Middelburg -  Op 3 maart 2018 bestond 't Gilde Walcheren precies 30 jaar. Bestuur en alle 150 adviseurs vieren dit tijdens de jaarvergadering op 13 maart in Café Willem in Middelburg. Dit jaar start 't Gilde met twee nieuwe projecten: POWER en DELTA.

Vier van de zeven bestuursleden zitten klaar in de woning van de voorzitter, mevrouw Ria Braakman(RB). Alles waarover gepraat moet worden ligt al klaar op tafel: nieuwsbrieven, folders, pennen, foto's. Jaap Kools(JK) en Jaap Passenier(JP) hebben de meeste bestuurservaring; zij begonnen eerst als adviseur. Al snel kwamen ze in het bestuur, een paar jaar later gevolgd door mevrouw Joke Brouwer(JB). De sfeer is goed en ik krijg een berg aan informatie en anekdotes over me heen.

Doorstart

Stichting Gilde Walcheren (SGW) is een vrijwilligersorganisatie met adviseurs. Vaak mensen boven de 50 die hun kennis en ervaring overdragen aan anderen. SGW is geen klussenclub. In het begin werd veel advies gegeven op het gebied van boekhouding en administratie. Het eerste bestuur was nogal autoritair, vergaderde apart, voorafgaand aan de jaarvergadering in het bibliotheekgebouw aan de Molstraat in Middelburg. Het Gilde liep terug en kreeg in 1995 een doorstart met een nieuw bestuur. JK werd penningmeester en is al jarenlang adviseur belastingen. Hij kwam uit de verzekeringswereld. JP werd bestuurslid en adviseur schilderen; hij had namelijk een doe-het-zelfzaak. JB kwam erbij als secretaris en Aimee Coone volgde voorzitter Eckkart op. JP werd na een paar jaar coördinator, Zijn taak was om een hulpvraag bij de juiste adviseur te brengen. De hoofdmoot was de computer. Die kwam in die tijd in opmars en bracht dus ook veel hulpvragen in.

SamenSpraak

Gilde SamenSpraak was een idee van oud-coördinator Floor van Kan, afkomstig uit het onderwijs. Ze ontdekte al snel de problematiek van laaggeletterden. Het traject daarvoor heet SamenSpraak: koppel een lid van het Gilde als taalmaatje aan een laaggeletterde of anderstalige en praat elke week met hem/haar. RB: Het is leuk te leren over een andere cultuur en tegelijkertijd iemand met taal te helpen. Maandelijks treffen de taalmaatjes elkaar tijdens "Serre" bijeenkomsten.

POWER

POWER, veerkracht op leeftijd, is een project voor senioren die elkaar willen inspireren bij het ouder worden. Tijdens workshops wisselen deelnemers ervaringen en ideeën uit en werkt een ieder aan eigen of gezamenlijke plannen voor de toekomst, op het gebied van hobby's, vrijwilligerswerk, mantelzorg en werk. Thema's zijn: lichaam en geest, sociale contacten, materiële situatie, arbeid en hobby's, inspiratie en zingeving.

DELTA

Het tweede project is in samenwerking met DELTA. Delta maakt de overstap van analoog naar digitaal. Dat betekent een nieuwe manier van radio luisteren en televisie kijken. Adviseurs van SGW kunnen dit uitleggen bij de mensen thuis en schromen niet om een kabeltje aan te sluiten.

Meer berichten
Shopbox