Afbeelding
Foto: Koen Dorst

Een trip down memory lane tijdens de 34e Molentocht

Vertier op eigen eiland

Een Velie uit 1922, Cadillacs uit 1920... Stichting Oldtimers Goes houdt op zondag 19 mei voor de 34e keer de Molentocht, waarbij 300 oldtimers van bouwjaar 1978 of ouder vanaf Vliegveld Midden Zeeland een rondrit maken door de omgeving en finishen in de binnenstad van Goes. “Een tocht voor en door liefhebbers van oldtimers. Om hen bij elkaar te brengen en het rollend erfgoed op de weg te houden”, vertelt secretaris Joost Hugense. 

Joost (32) liep als kind al tussen de oldtimers. Op zijn zeventiende begon hij als verkeersregelaar bij de Molentocht en inmiddels is hij bestuurslid. “Een oldtimer leeft”, vertelt hij. “Moderne auto’s rijden bijna volledig automatisch, met een oldtimer rijd je nog écht auto. Er zit meestal geen stuurbekrachtiging op, de motor leidt zijn eigen leven en je moet goed voor de auto zorgen. Dat alles maakt de rijbeleving heel puur. Bovendien hebben deze auto’s allemaal een eigen gezicht.” 

Windmill Run
Het ontstaan van de Molentocht heeft een internationale achtergrond. Tijdens de eerste ‘Windmill Run’ in 1989 verkenden vooral Engelse deelnemers Zuid-Beveland. “De start en finish waren toen beiden op de Grote Markt in Goes, die toen nog diende als parkeerterrein”, vertelt Joost. “De tocht is de afgelopen jaren steeds groter geworden. We startten met zo’n 100 auto’s en dat zijn er inmiddels 300. We houden nu vast aan dit maximum aantal, vanwege praktische redenen. De helft van de deelnemers komt uit Zeeland, de andere helft uit andere delen van Nederland, Duitsland en België.”

Start en finish
De traditionele molens die nog te vinden zijn in de diverse dorpen langs de route vormen de rode draad voor de tocht. De route is ieder jaar anders, omdat er telkens een andere tussenstop is. Dat is dit keer Stoffeerderij Brouwer in ‘s-Heer Hendrikskinderen, waar diverse oude rijtuigen en traditionele ambachten te zien zijn. De finish is ieder jaar op de Grote Markt in Goes. “De locatie voor de start is weleens gewisseld, maar sinds 2019 is deze weer vanaf Vliegveld Midden Zeeland in Arnemuiden. De combinatie van vliegtuigen en auto’s zorgt namelijk voor een leuke sfeer. Bovendien hebben we daar veel ruimte.”

Trip down memory lane
De Molentocht trekt vele toeschouwers, die langs verschillende locaties staan. “Tijdens de tocht rijden enkel oldtimers van bouwjaar 1978 of ouder mee. Sinds 1979 rijden we namelijk met gele kentekenplaten in Nederland. We rijden dus met écht oude auto’s, en ook motorfietsen, legervoertuigen en oldtimer brommers. Voor veel toeschouwers is het nostalgie, een trip down memory lane. We vragen de deelnemers ook om in een authentieke outfit te komen, en tijdens de startopstelling reikt het kindercollege van de gemeente Goes de prijs uit voor de meest authentieke equipe. Wij als organisatie dragen die dag altijd witte overalls en pilotenbrillen, die refereren naar de coureurs in de jaren ‘30.” De dag wordt ieder jaar aan elkaar gepraat door autojournalist Rob Strating. 

Vrijwilligers gevraagd
De organisatie van de Molentocht is afhankelijk van vele vrijwilligers. “Die hebben we echt nodig, dus we zijn altijd op zoek naar extra liefhebbers die hier tijd en energie in willen steken. We hebben namelijk veel ideeën voor de toekomst, maar daar hebben we wel handjes voor nodig”, vertelt Joost. “Zo moeten we gaan kijken hoe we aandacht kunnen geven aan duurzame brandstoffen en vinden we het belangrijk om steeds meer jonge mensen erbij te betrekken, zodat zij de tocht uiteindelijk kunnen voortzetten.” Heb je interesse om vrijwilliger te worden? Neem dan zeker contact op met de organisatie. “De sfeer is altijd erg gezellig, want alles draait om het bij elkaar brengen van liefhebbers van oldtimers. De Engelsen hebben een toepasselijke spreuk over hun oldtimers: ‘We’re not the owners, we are the caretakers.’ Ons doel is dat deze auto’s nog lang blijven rijden en dat mensen daarvan kunnen blijven genieten.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Digitale krant