Afbeelding

Nep nieuws

Voorpagina

Toen mijn kleinkinderen nog jong waren, vond ik het leuk om ze in de maling te nemen. Als ze bij ons logeerden, klopte ik ‘s avonds hard op de buitendeur en kwamen ze met rood aangelopen hoofdjes uit hun slaapkamer gerend. Samen maakten we de deur open en dan lag er een schatkaart voor de deur. Gewapend met zaklantaarns en gehuld in onze pyjama’s gingen wij de duisternis in, op zoek naar een piratenschat. Wij vonden dan onder een boom een kist met chocolademunten, die na al die jaren nog goed smaakten. Tuurlijk, ik nam ze in de maling, maar zij deden er even hard aan mee. 

Ik wijs dan naar de kassa: ‘Deze is het goedkoopst!’

Tegenwoordig is nep nieuws gevaarlijk en lijken mensen niet meer in staat om het onderscheid te maken. Ik kan het echter niet laten als ik in de supermarkt in de rij sta voor de kassa. Als ik dan iemand zie twijfelen over welke rij hij moet nemen, dan roep ik altijd: “Hier moet je zijn.” Ik wijs dan naar de kassa: “Deze is het goedkoopst!” Hoewel het natuurlijk heel onwaarschijnlijk is, zie je mensen twijfelen en komen ze alsnog in die rij staan. 

Politiek bedrijven, is niet heel veel anders. Voor elk probleem twitter je een oplossing, als het maar goed ‘bekt’. Uitvoerbaarheid is niet belangrijk en de stemmen glijden vanzelf jouw kant op. En mocht je plan niet lukken, dan wijs je gewoon naar je coalitiepartner. Daarom moeten we elkaar sprookjes gaan vertellen, zodat we weer leren dat niet alles werkelijkheid is. Maar aan kinderen pas als ze 18 zijn, want die moet je eerst nog vele jaren in de maling kunnen nemen. 

Rob Vierboom
Vlissinger die geïnteresseerd is in politieke vraagstukken

Digitale krant