Afbeelding
Foto: Marit Jansen van Galen

Gesprek van de week over autisme: “Doordat ik er open over praat, kan ik zijn wie ik echt ben”

Voorpagina

Volgens de Nederlandse Vereniging voor Autisme heeft ongeveer 1 tot 2% van de Nederlanders autisme. De groep die ermee te maken heeft, familieleden, collega’s en vrienden, is veel groter. De acceptatie voor ASS (Autisme Spectrum Stoornis, de verzamelnaam voor verschillende vormen van autisme) wordt steeds beter, maar volgens de verhalen van Larissa, Jolanda, Linda en Inge valt er nog heel wat te behalen.

Jolanda van Sabben
Heeft de diagnose ASS en is vrijwilliger bij de Nederlandse Vereniging voor Autisme

“De diagnose ASS (Autisme Spectrum Stoornis) heb ik pas gekregen na de geboorte van onze zoon. Ik kreeg ons leven niet snel op de rit, had moeite met de dagelijkse bezigheden en merkte dat ik, ondanks alle hulp, zelf niet uit de depressie kwam die ik kreeg tijdens de zwangerschap. Meerdere puzzelstukken vielen op hun plaats toen ik de diagnose autisme kreeg. Ik voelde opluchting en ben al snel op zoek gegaan naar lotgenoten. Zo kwam ik bij de NVA terecht, Nederlandse Vereniging voor Autisme. Ik herkende mijzelf in de verhalen van anderen, voelde mij begrepen en besloot ook mijn steentje bij te dragen als vrijwilliger en mede-kartrekker voor de afdeling Noord-Brabant/Zeeland. We organiseren lotgenotencontact, waar ook een familielid of vriend van iemand met autisme welkom is, er zijn thema-avonden en inloopmomenten op verschillende locaties in de provincie. Op dit moment staat mijn leven voor een groot deel in het teken van autisme. Niet alleen door mijn eigen diagnose, maar ook door mijn vrijwilligerswerk en mijn onderneming als coach waarbij ik zelf mensen begeleid die autisme hebben. Ik pas mijn leven aan op de diagnose, ik probeer drukke verjaardagen te vermijden of het daarna rustig aan te doen. Ook feestdagen en Sinterklaas zijn pittige periodes die zorgen voor extra prikkels. Een concert met een zaal vol mensen, vind ik daarentegen geen probleem. Omdat ik dan weet dat mensen niet op mij letten en ik geen sociale verplichtingen heb. Maar je hoeft mij daarom niet anders te behandelen. Vaak, als je het niet weet, merk je het tijdens een eerste ontmoeting niet. Zelfkennis en een juiste balans zoeken, is hierbij heel belangrijk, zodat je ook eens naar een feestje kan. Mijn omgeving weet dit en accepteert het gelukkig ook. In mijn diagnose herkenden ook anderen in mijn directe omgeving zich. Dit heeft hen bewogen om ook op zoek te gaan naar zichzelf. Ik kan nu eindelijk zeggen dat ik trots ben op mijzelf én mijn autisme, want doordat ik hier open over praat, kan ik zijn wie ik echt ben. Dat wil ik iedereen die langskomt tijdens een NVA-bijeenkomst, met of zonder autisme, meegeven: pas wanneer je de diagnose accepteert, kun je ermee leren omgaan.”

Lid worden
Ook lid worden van de NVA of meer informatie nodig over bijeenkomsten? Bekijk dan de website via www.nva-nb.nl of stuur een mail naar: info-nva.zeeland@autisme.nl.

Digitale krant