Ticketbox moet zorgen voor vlot en veilig betalen in de bus

  Zakelijk

Geen contant geld meer in de bus, een vlotte en veilige manier van betalen, met pinpas of zelfs in de toekomst met een barcode. Klaar voor de toekomst. Dat is de Ticketbox die Connexxion op dit moment test in vier bussen in Zeeland.

ZEELAND - De proef met de Ticketbox in Zeeland draait in vier zomerbussen die door veel toeristen worden gebruikt. Betalen met een bankpas en of creditcard kan drempelverlagend werken en nodigt sneller uit om de bus te pakken. De Ticketbox is betrouwbaar en eenvoudig in gebruik. De chauffeurs in Zeeland die er al mee werken reageren enthousiast.

De proef met de Ticketbox duurt tot september, daarna evalueert Connexxion en worden eventuele kinderziektes in het systeem verholpen. Wanneer de proef een succes is, dan overweegt Connexxion om deze manier van betalen in het OV verder uit te rollen in Connexxionbussen, naast de vertrouwde OV-chipkaart.

Noodzaak

De OV-branche heeft toegezegd vanaf 2018 geen contant geld meer te accepteren in de bus. De noodzaak van deze maatregel werd afgelopen maanden nog eens onderstreept door diverse overvallen bij Connexxion, Syntus en Arriva. Zo was er in juni nog een incident bij Connexxion. Mannen met bivakmutsen op bedreigden een chauffeur in Almere met messen. De overvallers gingen ervandoor met een onbekend geldbedrag. De chauffeurs dreigden met een werkonderbreking als Connexxion niet per direct extra veiligheidsmaatregelen zou nemen. Connexxion besloot extra surveillanten in te zetten op risicovolle lijnen en bij alle buschauffeurs die graag een extra paar ogen op hun bus willen. De chauffeurs wilden liefst per direct geen contant geld meer in de bus.

Het Amsterdamse busvervoer werd begin dit jaar geteisterd door gewapende overvallen. Na het zesde incident in drie maanden waarbij buschauffeurs hun geldlade moesten inleveren onder bedreiging van messen en vuurwapens, besloot vervoerder GVB te stoppen met de verkoop van dagkaarten in de bussen. Deze voorbeelden onderstrepen de noodzaak van het afschaffen van contact geld.

Connexxion heeft een prominente rol in het ontwikkelen en testen van nieuwe betaalmethodes in de bus. Met de wereldwijde kennis van Transdev, het moederbedrijf van Connexxion, heeft Connexxion toegang tot de nieuwste ontwikkelingen in de markt.

Meer berichten