Logo de-faam.nl


Jan en Mies Meijer in de beginperiode van Frituur Meijer's in de Scheldestraat. (Foto: Familiearchief Meijer / Fotobewerking: Conny den Heijer)
Jan en Mies Meijer in de beginperiode van Frituur Meijer's in de Scheldestraat. (Foto: Familiearchief Meijer / Fotobewerking: Conny den Heijer) (Foto: Familiearchief Meijer)

Friet van Meijer is een begrip

  Zakelijk

Friet van Meijer wordt al 60 jaar op traditionele ambachtelijke wijze gebakken. Liefst geserveerd in een puntzak met houten vorkje, gaat deze lekkernij over de toonbank in de kleine frituur in de Scheldestraat. Maar ook de slaatjes, nasikroketten en tot begin deze eeuw de traditionele huisgemaakte oliebollen worden op ambachtelijke wijze gemaakt. Die receptuur is van vader op dochter en schoonzoon overgeleverd.

door Gerard van der Hoeven

VLISSINGEN - Toen ik als ventje van een jaar of tien op zaterdag rond etenstijd door mijn moeder met een pannetje voor ons gezin naar Meijer werd gestuurd, stond het al stampvol. Ik delfde vaak het onderspit in een rij wachtende klanten, die niet zelden voordrongen. Soms was ik dat beu en koos ervoor om bij een andere friethal in de straat, Kloet, de wekelijkse hap te halen. Thuisgekomen kreeg ik van mijn oudere broer te horen: "Je bent niet naar Meijer geweest, maar naar Kloet. Dat moet je niet meer doen!", waarna ik hem bits toebeet: "Dan ga jij volgende keer zelf maar om friet!"

Ambachtelijk

In 2014 werd de frites van Meijer in een consumentenlezerstest van de PZC uitgeroepen tot de beste friet van Zeeland: 'de goudgele frietjes zijn krokant, zacht van binnen en goed heet'. Diana Fabre-Meijer: "Wij hebben altijd gekozen voor ambachtelijke friet en geen fabrieksfriet." Het is al jaren een bekend tafereel Dominique Fabre, de man van Diana, die achter in de zaak zittend achter een aantal zinken teilen de piepers ontpit, die vervolgens worden gesneden voordat ze het vet ingaan. Zo gaat het al 60 jaar, maar de friethal bestond al in 1952 met J.J.B. Dierikx als eigenaresse. Jan Meijer, de vader van Diana, nam de zaak over in januari 1958 onder de naam 'De Gezondheidsapotheek.' Een naam die tegenwoordig in deze branche menige wenkbrauwen zou doen fronsen.

Familiebedrijf

Het werd een echt familiebedrijf. De familie woonde jarenlang in en boven de zaak. Ook moeder Mies hielp mee. Vanaf 1990 kwamen Jon en Kitty Meijboom in de zaak. Zij waren eerder compagnons van Jan en Mies. In 1996 nam dochter Diana en haar man Dominique Fabre de leiding over. Diana: "Jon en Kitty waren weliswaar geen Meijer's, maar hebben opgeteld 36 jaar bij ons gewerkt!" Tegenwoordig werkt ook dochter Laurence in de zaak, maar of zij de zaak overneemt valt nog te bezien. "Maar je weet het maar nooit," lacht Diana, "ik ben er uiteindelijk ook ingerold, terwijl ik geen ambitie had." Meijer's Frituur is een begrip in Vlissingen en ver daarbuiten. Diana: "We hebben zelfs klanten die expres uit Goes heen en weer rijden."

Rachel van Westen
Meer berichten
Shopbox