Gert-Jan de Rooij organiseert De Zomer Boekenmarkt op de Markt in Middelburg dit jaar voor de 10e keer. FOTO: Theo Rietveld
Gert-Jan de Rooij organiseert De Zomer Boekenmarkt op de Markt in Middelburg dit jaar voor de 10e keer. FOTO: Theo Rietveld (Foto: )

De kistenman leest zelf geen boeken

  Zakelijk

MIDDELBURG - Gert-Jan de Rooij verzorgt op zaterdag 18 augustus voor de tiende keer de zomerboekenmarkt op de Markt in Middelburg. Aanleiding om hem te vragen hoe het allemaal begon.

De Rooij begint al te praten voordat ik pen en papier heb gepakt. "Het allereerste begin van het ontstaan van de Boekenmarkt moet je plaatsen ergens in de jaren '80. Er was nergens in Zeeland een boekenmarkt. Ik verzamelde toen al boeken en bezocht met collega's veel rommelmarkten. Op een gegeven moment zeiden we tegen elkaar: waarom zijn er geen boekenmarkten? Toen zei één van hen: Nou, dan doe jij het toch. En zo is het gekomen."

Begin

"De eerste Boekenbeurs hielden we in Hotel Walcheren in Koudekerke. Daarna vroeg de Stichting Delta Cultureel ons om een beurs te organiseren in de Grote Kerk in Veere. Eind jaren '90 begonnen Lia Hector van Galerie T en Fred Duivenvoorde van De Boekenbeurs de Kunst en Cultuurroute Middelburg. Elke eerste zondag van de maand openden galeries hun deuren met een gezamenlijk thema. Fred kwam bij mij en vroeg of ik in mei het thema 'Boeken' wilde invullen. In het begin stonden twintig boekenkraampjes verspreid door het centrum. Ik heb toen gezegd dat ze samen op de Markt moesten komen. Dit jaar in mei stond ik voor de twintigste keer met een Boekenmarkt in Middelburg."

Nu en straks

De Boekenmarkt groeide naar 125 kramen en dat is het maximum. Kraamhouders komen hier al jaren, zelfs vanuit Apeldoorn, Vledder en Venlo. Ze betalen een vast bedrag huur voor de kraam. De Rooij zelf houdt er weinig aan over. "Het gaat mij om het plezier." Het aanbod van boeken is heel divers: van 17e eeuwse boekbanden tot het boek dat je gisteren kocht en na het lezen weer verkoopt. Ook de man met zijn indrukwekkende opstelling van kisten is er weer. De Rooij: "Die man leest zelf geen boeken. Zelf hoop ik nog jaren door te gaan. Met mijn kraam sta ik straks in Zierikzee."

Meer berichten