Een nieuwe baan is leuk, maar niet alleen je salaris verandert. FOTO INDEPENDER
Een nieuwe baan is leuk, maar niet alleen je salaris verandert. FOTO INDEPENDER (Foto: )

Nieuwe baan? Financieel verandert er meer dan alleen je salaris

  Zakelijk

Steffen Broeders, Independer

De banen lijken tegenwoordig wel voor het oprapen te liggen. Uit onderzoek van ING blijkt dat bijna twee derde van de werkgevers het komend jaar een personeelstekort verwacht. Maar vind maar eens een baan en werkgever die écht bij je past. Heb je eenmaal je droombaan gevonden? Dan verandert er vaak meer aan je financiën dan je denkt.

Veel Nederlanders hebben via hun werkgever een collectieve zorgverzekering. Maar zodra je uit dienst gaat verlies je je korting. Dat voel je dus direct in je portemonnee. En overstappen naar een andere zorgverzekeraar kan in principe pas per 1 januari van het komende jaar. Soms kun je wel gelijk overstappen naar een collectieve zorgverzekering via je nieuwe werkgever. Maar check vooraf goed je nieuwe dekking en premie.

Inkomen na pensioen

Bij een andere baan hoort vaak ook een ander pensioenfonds. Maar wat gebeurt er met het pensioenpotje dat je bij je vorige werkgever hebt opgebouwd? Je maakt zelf de keuze:

  • Laten staan. Je bouwt in deze regeling dan geen nieuw pensioen meer op. Vanaf je pensionering krijg je maandelijks een uitkering.

  • Meenemen. Met een waardeoverdracht neem je je opgebouwde pensioen mee naar je nieuwe pensioenregeling. Check goed of dit verstandig is.

  • Afkopen. Soms kun je je opgebouwde pensioen ook afkopen. Je krijgt dan direct een bedrag op je rekening gestort. Dit is in plaats van een maandelijkse uitkering na pensionering.

Juridische hulp

Maar wat doe je als het over een paar jaar minder voor de wind gaat en je baan op de tocht komt te staan? Of als je in de toekomst in een vervelend conflict met je werkgever verzeild raakt? Dan kun je wel iemand gebruiken die precies weet wat je rechten en plichten zijn. En die je bij kan staan als het tot een rechtszaak zou komen. Als je lid bent van een vakbond krijg je die hulp misschien al. Maar anders is een rechtsbijstandverzekering geen slecht idee. Let wel op dat je de module 'inkomen' meeverzekert.

Nieuwe baan, ander vervoer

In je eigen woonplaats werken is voor veel mensen een droom. Maar in werkelijkheid forensen we erop los in Nederland. Doe je dit met een leaseauto? Check dan goed hoe je verzekeraar eventuele schades vergoedt en of je een eigen risico betaalt. Zo voorkom je vervelende verrassingen.

Meer weten? www.independer.nl

Meer berichten