Afbeelding
Foto:

De la boe naar de boe

De naam 'De Boe', van ons wijndomein, kent z’n oorsprong in de buitenplaats Huis Der Boede en het bijbehorende landgoed. De theorie is dat het ontstaan van de naam ‘Der Boede’ is afgeleid van het middeleeuwse ‘de la boe’. Dat stond indertijd voor alles wat van hout was of uit hout vervaardigd was. Voor wie het kent, denkt aan de Texelse schapenboetjes, de zo typische half afgeknotte schuren.

Vanaf het begin van de veertiende eeuw stond er een ridderhofstede, waar later een slotgracht omheen werd gegraven. In 1745 sloeg het noodlot toe en is het complete slot door brand verwoest, waarna werd besloten een nieuwe heerlijkheid te bouwen. Het huidige landhuis Huis Der Boede. Veel Walchenaren kennen Huis Der Boede ook uit het verleden, als het verpleeghuis waartoe het dienst deed vanaf de jaren ’40 tot begin deze eeuw.

"Waar nu de druivenranken staan, stonden vroeger laanbomen en hoogstam fruitbomen"

De gronden waarop de wijngaarden van Wijndomein De Boe zijn aangelegd, maakten al die tijd deel uit van de geschiedenis van Der Boede. Evenals het woonhuis en de huidige houten wijnschuur. Ik was in de veronderstelling een boerderij te hebben overgenomen, maar het blijkt destijds het tuinmanshuisje van Huis Der Boede te zijn geweest. Dat begrijp ik ook wel, omdat het park rond het landhuis zo’n tien hectare groot was - daar had een tuinman z’n handen vol aan. Waar nu de druivenranken staan, stonden vroeger laanbomen en hoogstam fruitbomen. Zo waren er eveneens enorme vijvers. De grootste vijver was te vinden in de kijklijn van Huis Der Boede naar het tuinmanshuisje, daar waar nu een grote groenstrook is tussen de wijngaarden. Het duurt nu niet lang meer en dan proeven we daar eind mei onze oogst, de eerste wijnen van Wijndomein De Boe.