Afbeelding

Heel Zeeland bakt dankzij Judith den Boer

De Zeeuwse bolus, kruidbrood, babbelaarmacarons, zeekraalbitterballen, babbelaarlikeur... Loopt het water je al in de mond? Mooi! Judith den Boer stond als kind al het liefst in de keuken en deelt nu haar liefde voor bakken én Zeeland in het 'Zeeuws Bakboek'. "Mijn ouders hadden een camping met restaurant waarvan ik de ovens veelvuldig heb gebruikt als kind. Je zag vaak de angst in de ogen van mijn vader als hij de keuken binnenkwam en mij weer bezig zag", zegt ze lachend.

Bakken is altijd haar passie gebleven. "Ik bak voor collega's, tijdens verjaardagen... Het is echt ontspanning voor mij en ik vind het leuk om nieuwe dingen uit te proberen", vertelt Judith. "Mijn vrienden grapten altijd dat ik me moest opgeven voor 'Heel Holland Bakt', maar dat zag ik niet zitten." Een paar jaar geleden kwam ze echter het 'Fries Bakboek' tegen en ontstond het idee voor een 'Zeeuws Bakboek'. "Wel met een moderne twist, omdat ik vind dat Zeeland vaak onterecht als een oubollige provincie wordt afgeschilderd. We hebben hier zoveel mooie bedrijven en producten, ik wil het Zeeland van nú laten zien." 

Precisiewerk 
In het 'Zeeuws Bakboek' staan 35 verschillende recepten, waarvan er 10 volledig door Judith zelf bedacht zijn. "De rest heb ik verzameld via familieleden en een oproep in de media. Ik kreeg recepten doorgestuurd van onder meer een docent bakkerij en een gepensioneerd bakker, maar ook van mensen via Instagram." Tijdens haar bevallingsverlof probeerde Judith alles uit en paste ze waar nodig aan. "Bij sommige oude recepten waren bepaalde ingrediënten niet meer verkrijgbaar, dus die moest ik vervangen. Alle ingrediënten in het boek zijn te vinden bij de supermarkt." Bij ieder recept staat een moeilijkheidsgraad aangegeven. "Mocht je niet vaak bakken, dan raad ik aan om te beginnen met één bolletje. Maar als je alles goed leest en precies opvolgt, dan zijn ook de moeilijke recepten voor iedereen te doen", zegt Judith. "Dat is volgens mij het geheim achter een goed gelukt baksel: behalve dat je de tijd moet nemen en je goed moet voorbereiden, moet je je écht aan het recept houden. Bakken is precisiewerk."

Familie en vrienden als proefkonijnen
Ieder recept in het boek bakte Judith minimaal tien keer zelf. Tijdens al dat bakken, kreeg ze weer inspiratie voor nieuwe dingen. Denk aan een zeekraalbitterbal, bierbrood en walnoot karameltaart. Judith: "Er staat ook een recept in voor een bolusbroodje, een twist op de 'normale' Zeeuwse bolus waar ik zelf gek op ben, en voor babbelaarmacarons. Op mijn zelf ontwikkelde recepten ben ik best trots." Haar vrienden en familie konden hun geluk niet op tijdens het hele proces. "Zij dienden namelijk als 'proefkonijnen'", zegt Judith lachend. "Dan maakte ik drie variaties op één koekje en mochten zij bepalen welke de lekkerste was. En toen alle recepten uiteindelijk uitgeschreven waren, zijn zij ook weer alles zelf gaan maken als test."

Vervolg?
Of er een tweede boek komt, weet Judith nog niet. "Dat hangt van het succes af, maar wie weet misschien een bakboek met een ander thema. Ik weet nu in ieder geval hoe het moet", zegt ze. "Als mensen nog lekkere recepten hebben, mogen ze deze altijd met me delen." Want ondanks de vele, soms frustrerende, uren in de keuken heeft Judith nog steeds plezier in het bakken. "Ik heb veel kennis vergaard en ben er weer beter door geworden."

Scan de QR-code voor meer info: www.zeeuwsbakboek.nl






Recept uit het Zeeuws Bakboek voor tijdens de paasdagen: 

'Advocaat'

Standaard tijdens verjaardagen, een advocaatje met slagroom in een borrelglaasje. Maar ook heerlijk bij de Paasbrunch met een bolletje vanille-ijs. 

Bereidingstijd: 15 minuten + koelingstijd 

100 g eigeel (circa 6 eieren) 

100 g kristalsuiker
75 ml brandewijn
50 ml jenever

Extra benodigdheden:
Keukenthermometer, hittebestendige kom, van bijvoorbeeld glas of RVS + uitgekookte fles

Splits de eieren en klop het eigeel* en de suiker in een hittebestendige kom met een garde tot het goed gemengd is. Voeg de jenever en brandewijn toe en klop tot een egaal mengsel. 

Breng een pannetje (waar de kom boven past) met water aan de kook. Houd rekening met de hoeveelheid water, het is belangrijk dat de bodem van de kom het water niet aanraakt. 

Plaats de kom boven het pannetje en laat het water zachtjes doorkoken, blijf rustig doorkloppen. Klop tot de advocaat een temperatuur van 67° heeft bereikt. Heb je geen keukenthermometer? Kijk dan op het oog of de advocaat de juiste dikte (yoghurtdikte) heeft bereikt. 

Haal de kom vervolgens van het pannetje en plaats de kom in een bak met een laagje koud water. Roer af en toe door de advocaat tot deze afgekoeld is. Haal de advocaat door een zeef en bewaar in een uitgekookte glazen fles.

*Tip: de eiwitten kun je invriezen (ze zijn tot 3 maanden houdbaar)

Afbeelding